Tillbaka

Assembly visualization

Assembly Visualization är ett verktyg som funnits i SolidWorks i några år nu, men det finns säkert några som missat det. Kommandot gör precis det som namnet antyder; Visualiserar en sammanställning baserat på någon egenskap. Det kan vara allt i från att visa vilka komponenter i en sammanställning som väger mest till att visa vilka bitar som är frisläppta och vilka som är under utveckling.

Hur gör man då? Funktionen återfinns i fliken Evaluate.

Bild1

När kommandot är startat visas det som brukligt i Property manager till vänster i programmet. När kommandot startats visas en kolumn med de ingående bitarna i din sammanställning, en kolumn med antal instanser samt en kolumn med deras vikter.

Bild2

I ovankant finns tre knappar. Den första visualiserar med en stapel de olika komponenternas vikt.

Bild3

Nästa knapp styr huruvida du vill se en platt struktur eller om sammanställningens nivåer skall synas.

Bild4

Den sista knappen styr om alla instanser av en komponent skall grupperas på en rad eller inte.

Bild5

Till vänster om komponentkolumnen finns en färgad list. Klickar man på den så färgläggs komponenterna baserat på, i det här fallet deras vikt.

Bild6

Det går att justera färgerna genom att klicka på de två reglagen och det går att justera den gradienta övergången.

Bild7

Det roliga börjar dock när man trycket på den lilla pilen i listen till höger. Här kan vi välja att visa något annat än vikt och vi kan även lägga till fler kolumner om vi så önskar.

Bild8

Väljer man more i listan får man tillgång till en mängd olika egenskaper som kan visas i listan. Det går även bra att använda sig av ekvationer om man t ex vill multiplicera två properties.

Bild9

I mitt exempel valde jag att visuellt visa vilka komponenter som är fullständigt mate:ade.

Bild10

Ett annat användningsområde som Assembly Visualization kan användas till är att markera komponenter. Exempelvis är det ett enkelt sätt att suppressa alla instanser av en komponent.

Bild11

Förhoppningsvis har denna lilla genomgång inspirerat er till att utforska hur ni kan använda denna, lite bortglömda, funktion i ert dagliga arbete.

 

Tack för den här gången!

Björn Wallén
Författare: Björn Wallén
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading