Tillbaka

CAD-dator – bärbar eller stationär?

Vilken CAD-dator ska jag välja?

I denna blogg: https://solide.se/blogg/cad-dator-vad-ar-viktigt-att-tanka-pa/ så tog vi upp vad man kan behöva tänka på vid val av dator. Det finns annat att också tänka när vi väljer en dator för att arbeta på, och det ska vi diskutera i denna blogg. En liten varning, detta är en rätt nördig blogg 😊

Bärbar- eller stationärdator, det är frågan vi behöver ställa oss när vi ska välja dator.

Bärbar eller stationär dator?

Båda har för- och nackdelar, framförallt när det kommer till kylningen av komponenterna, processorn (CPU) och grafikkortet (GPU).
Ställer man dom bredvid varandra så blir skillnaden uppenbar vad gäller volymen (hur stora dom alltså är).

Och volymen bestämmer hur varma komponenterna kan bli innan det börjar hända saker med prestandan, framförallt för CPU och GPU.

Vikten av CPU och GPU

Som vi tidigare läste så har en CPU en bashastighet och en boost/turbo hastighet, detta gäller även GPU.
Om man tittar på en specifikation för en dator, och då CPUn, så ser man vilken bashastighet den har ,och att den kan komma upp i en högre hastighet. Hastigheten uppges i GHz.

En Intel Core i7-137900K CPU, som är för en stationär dator har en basklocka på 3,4GHz och en max boost/turbo på 5,3GHz. Nu kan man tro att den ska kunna ha den högre frekvensen väldigt länge, men tyvärr är det inte så. När en CPU använder den högre frekvensen så blir den varmare. Om den blir för varm, ca 95-100 grader, så kommer den automatiskt att sänka farten för att undvika att brinna upp.

AMD hade på sina tidigaste CPUer inga sensorer som mätte temperaturen, och det fanns de som tog bort kylaren och startade datorn för att filma vad som hände. Den brann upp väldigt snabbt.

Numera har alla CPU/GPU temperatursensorer på chippet för att undvika detta, men det är fortfarande ingen bra idé att köra utan någon kylning på chippen.
En annan sak som kan inträffa är något som på engelska kallas thermal throttling. Det är när CPU, och GPU för den delen, hamnar i ett läge där en sensor som kallas TjMAX slår i taket vad gäller värmen och då drar ner på hastigheten för att sedan öka på farten tills det blir för varmt.

En CPU för bärbara datorer har en betydligt lägre bashastighet än en motsvarande för en stationär. CPUn i exemplet ovan finns för bärbara datorer och heter då i7-13700HX och dess bashastighet är 2,1 GHz och boost/turbo är också lägre.

Boost/Turbo hastigheten är alltid upp till någon frekvens, t.ex. upp till 5,3 GHz och det gäller inte hela tiden utan tills dess att chippet tycker att det börjar bli för varmt och då dras farten ner. Blir det alldeles för varmt så kommer farten att kunna bli under bashastigheten.

Kylning av datorn styr prestandan.

Vid det här laget har nog budkskapet gått hem att en faktor som styr prestandan är hur bra kylning datorn har. Tittar vi på en bärbar dator så är kylningen betydligt mindre än på en stationär dator. Kylflänsarna och fläktarna är mindre än det som sitter i en stationär dator.

I en stationär dator har vi också möjligheten att ha vattenkylning som gör att det tar längre tid för chippet att bli så varm att den börjar dra ner på hastigheten. Vattenkylning finns i två varianter, en som en enhet med ett block som sätts på CPUn och från det går det två slangar till radiatorn. Dessa brukar man kunna köpa färdiga.
Den andra varianten brukar kallas custom loop och består av kylblock, radiator/er, rör och vattenbehållare med pumpen. Med en sådan har man oftast större möjlighet att ha mer kylning då vi kan ha två, eller flera, radiatorer. Dessa datorer behöver vi dock bygga själva.

Grafikkorter då? Vad gäller för GPUn?

GPUn har också boost/turbo frekvenser så att den kan köra snabbare. GPUn kan också drabbas av Thermal Throttling, d.vs. det blir alldeles för varmt och drar ner farten för att kunna svalna.
En annan skillnad är hur bra är den för rendering framförallt. Nvidias grafikkort har numera något som kallas Cuda cores och Visualize använder dessa när rendering körs. Skillnaden mellan en bärbar- och stationärs dator är antalet av dessa Cuda cores. I en bärbar kanske kortet har 4000 av dessa Cuda medan i motsvarande kort i en stationär dator kan vara över 8000. Prestandaskillnaden är troligen att det går dubbelt så fort att rendera på den stationära datorn än på den bärbara.

För att återvända till CPUn. Spelar det någon roll för prestandan om den är en tidigare generation än det som finns idag? Svaret är att det gör det troligen, kanske inte så mycket som att bashastigheten är högre. Utan det är hur många instruktioner kan den köra i varje klockcykel. Detta är något som brukar öka mellan varje generation och skillnaden är större mellan en 10 år gammal CPU jämfört en ny. Plus att boost/turbo frekvensen brukar vara högre i den nyaste.

Så till slut, vilken ska vi välja? Det beror nog mycket på hur vi tänkt använda datorn. Är vi en konsult och sitter på många olika ställen så är nog en bärbar lämplig. Har vi möjlighet så kan vi ha en väldigt kraftfull stationär dator där vi gör merparten av vårt arbete och en lite enklare bärbar när vi ska ut till en kund för att visa vad vi gjort, och kan göra lite justeringar på konstruktionen om det skulle behövas.

Håll koll på datorns temperatur.

Finns det några program så att vi kan kolla temperaturer och annat i datorn?
Ett som jag använder är Hwinfo som är ett gratisprogram som man kan ladda ner och köra för att kolla temperaturer och en hel del annat. En bra funktion, utöver temperaturer och frekvens, är att vi kan kolla vad disk/en tycker att den har för livslängd kvar, gäller SSD diskar. Så om den börjar krypa ner mot 10-20% kvar är det läge att byta till en ny.

Det får nog räcka för denna gång.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading