Tillbaka

Dokumenthantering

När man jobbat ett tag med SOLIDWORKS så märker många att filhantering kanske inte var riktigt så enkelt som man hoppats. Alla har vi nog någon gång råkat ut för en sammanställning som surt konstaterar att den inte hittar någon av de ingående delarna. Även ritningar kan ha den tråkiga egenskapen ibland. Skälet är ofta att den saknade delen, kanske av misstag, flyttats, fått ett nytt namn, eller rent av tagits bort. Hur kommer det sig då att systemet låter oss hamna i den här situationen? När vi tar delete:ar en part, varför kan den då inte påpeka att den ingår i den och den sammanställningen? Om en part får ett nytt namn, kan den då inte bara berätta det för berörda sammanställningar/ritningar så att problemen inte uppstår? Det korta svaret är Nej. Inte utan hjälp. Skälet är att referenser i SOLIDWORKS pekar nedåt. En ritning vet mycket väl vilken part eller sammanställning som den ska visa. Likaså vet sammanställningar vilka parter/undersammanställningar som ingår. Dock gäller inte det omvända. Frågar man en part i vilka sammanställningar/ritningar som den ingår så har den ingen aning. Informationen finns inte där. På samma sätt har en sammanställning ingen aning vilka andra sammanställningar/ritningar den ingår i.

Detta medför att man ska handskas lite varsamt med sina filer och inte flytta/byta namn/ta bort saker allt för lättvindigt. Vad kan man då göra för att göra sitt liv lite drägligare? Svaret stavas PDM. Med ett pdm-system så löser vi alla ovanstående problem och fler därtill. Börjar man arbeta med versioner/revisioner så kompliceras livet ytterligare, men med ett PDM-system på plats går även det lekande lätt.

SolidEngineer saluför tre olika PDM-system, och det är inte alltid så lätt att reda ut vilket av dem som passar bäst för just dig. Därför kommer här en kort sammanfattning av dessa.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS connector

En av de stora fördelarna här är att denna är helt molnbaserad så denna kan man koppla igång direkt utan behov av att något ska installeras. Den uppdateras automatisk och kommer alltid vara i den senaste versionen utan att man behöver göra något. En annan väldigt stor fördel med denna är all annan funktionalitet som finns i 3DEXPERIENCE-plattformen. Det är väldigt enkelt att kommunicera sin design via plattformen och får feedback på den och allt är sparat så det är lätt för alla att se varför det är gjort. Istället för att det bara ska finnas i några personers mailkorg. Det finns färdiga flöden i systemet så det är väldigt snabbt att komma igång med basfunktionaliteten, men det finns enormt mycket möjligheter i systemet så det kommer alltid finnas nya trevligheter att integrera i sitt arbetssätt.

SOLIDWORKS PDM Standard och Professional

Fördelen med denna är lite tvärtemot det som är fördelen med 3DEXPERIENCE 😊. Den kan hållas helt lokalt vid önskemål. Här finns kunder inom militärt, medicinskt med flera som inte får ha sin data på molnet och därigenom måste ha en lokal server som sköter dokumenthanteringen. Har man tidigare jobbat med PDM så har man ofta önskemål om hur arbetsflödet ska se ut och fungerar. Här finns fulla möjligheter att bygga väldigt komplexa (eller enkla) arbetsflöden som fungerar väl ihop med det sättet man önskar arbeta. PDM:en är utforskarbaserad och det gör det enkelt för nästan alla att komma in i den.

Kollar man på skillnaden mellan standard och professional så är det möjligt att ha flera dokumenttyper i PDM professional och även få mycket mer automatiskt gjort såsom mailpåminnelser, pdf:er, step-output m.m.

Det finns ju en massa mer fördelar med dessa systemen som är svårt att få med på ett kort blogginlägg. Det som alla system dock har gemensamt är också att de löser dom problemen som vi prata om i början. Full koll på filer med revision och var dom finns någonstans. Enkel hantering av att det är fler användare som vill ha tillgång till filer. Möjlighet att begränsa vilka som ska få se och ändra data. Så känner ni att ni har problem med dokumenthanteringen idag så hjälper vi gärna till med att ta fram det systemet som passar er bäst! Hoppas att denna texten gjorde det lite klarare vad deras styrkor är.

Mattias

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading