Tillbaka

Ett litet högtalare-bygge med Markforged 3D-printer

Jag byggde en högtalare med hjälp av vår 3d printer från Markforged!

Min idé vara att göra en enkel ”clean” högtalare som med ett knapptryck spelade musik, musiken jag ville lyssna på kommer från dataspelet Fallout,  skön 50-tals musik.

Till att börja med ritade jag en ”dummy” i SOLIDWORKS så att jag på ett ungefär fick till hur jag ville att resultatet skulle bli – en slags konceptmodell. Lekte med utseendet och fick min inspiration från rustika radiolådor, retro, som på bilden.

 

Nästa fas…

Efter att min konceptmodell gjorts kunde jag börja med nästa steg, t ex vilka konstruktions och tillverkningskrav fanns? Ett av dem kraven var en anpassning för 3D utskrift och montering av printade detaljer. Små justeringar var jag tvungen att göra för att enklare få delarna och innehåll att passa perfekt. En av de första utmaningarna var att räkna ut volym för akustik, kom fram till 3 liter skulle räcka (beräkningsmetod – fråga en kompis). När det gällde bredd och höjd på högtalaren fann jag ett estetiskt snyggt förhållandet på 1,3 (bredden 1,3 gånger längre än höjden). Denna relation gjorde att jag, såklart, behövde dela upp modellen i olika delar och anpassa dem till skrivarens volymkapacitet – inga konstigheter och jag behövde inte fråga en kompis.

På bilden ser ni ramen som jag printade. Väldigt enkla delar, tror jag var nere på 7% till 10% infill. Maskinen rekommenderade 15% minimum, men jag ansåg att det var för mycket. Blev nöjd med mitt val och mitt printade resultat.

Materialval…

Materialvalet var enkelt – ONYX ( kolfiber blandat med nylon) eftersom det är snyggt, hållbart och med en rockig färg, knallsvart.
Printern är från Markforged , den gör jobbet snabbt och enkelt. 3D printing är ett mycket effektivt sätt ta fram en prototyp och i detta fall för mitt ”högtalar-skelett”. Jag hoppade över att göra FEM beräkningar på materialet, med tanke på typ av produkt och de minimala påfrestningarna kändes det överflödigt för denna lilla högtalare, kanske nästa gång. Jag hoppas att min erfarenhet på området visar att den blir tillräckligt robust för att hålla ett högtalarelement och dess vibrationer. Vi får väl se när jag höjer volymen…

Komponenterna till högtalaren hittade jag lite varstans. Högtalarelementet fick jag från en tidigare praktikplats, den skulle slängas, jag tog såklart tillvara på den – en helt orörd kartong med 2 fina båthögtalare / element. Mp3 spelaren och förstärkaren kom från en kompis och hans hobbyverksamhet vid KTH och slutligen, små strömbrytare och kablar hade jag redan sedan tidigare samlat på mig. Miljö- och hållbarhetstänk ger dessutom låg tillverkningskostnad, bra för mig.

 

Hur blev den till slut….

Jo, en rätt snygg högtalare om jag får säga det själv, självklart med rum för förbättringar. Det var några saker som jag inte riktigt hade tänkt igenom.

Jag designade ett hål på baksidan för att komma åt SD-kortet, på vilken musiken finns. Det var meningen att det skulle vara ett öppningsbart lock, men hålet blev lite för smalt för att ett finger att få ut SD-kortet, mer en pincett, lite skrattretande. Det andra som jag kunde gjort annorlunda om jag skulle göra en till högtalare, är att designa smartare kanter” för träskivorna och högtalarduken. Det skulle ge en rakare och snyggare kant överallt. Tittar man noga kan man se glipor lite här och var, men annars är jag ganska nöjd med resultatet. Jag tycker om min dubbel ”aux hane” på baksidan, så mobilen kan kopplas in till exempel direkt in till förstärkaren och spela musik samt den rena ”On/off -autoplay” – knappen på framsidan är jag mycket nöjd med.

Nästa högtalare blir ännu bättre och snyggare – lycka till med din!
Hej så länge! // Olle 

 

Författare: Simon Haque, CTO
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading