Tillbaka

Få snabbt fram rätt design

För att få fram rätt utseende så finns det flera möjligheter i verktygslådan, med topologistudie så har man möjlighet att ta fram en perfekt modell utifrån en bounding box. Denna metoden har möjlighet att sätta in produktionsbegränsningar, men gör sig oftast bäst när man 3d printar och har lite mer möjligheter till friare utseende. Men om man har en mer uppstyrd design hur gör man då?

Jo det är här designstudie optimering kommer in i bilden, den har inte alls möjlighet till lika radikal förändring av modellen som topologistudien har. Utan här väljer man några få attribut och sätter ett spann som man vill att detta ska hålla sig inom.  Så som vi ser i exemplet nedan så har vi valt att andra några radier inom ett intervall och tjockleken mellan 3–7 mm för att testa om vi kan komma ner i tjocklek och då antagligen vikt genom att modifiera radierna.

Så på den ena sidan så kollar vi på en ändring av modellen så vi måste lägga in något i den andra vågskålen också. Det som ofta läggs här är en maxspänning, eller en nedböjning. Här går det även att sätta fler villkor likt jag gjort nedan med maxspänning och en minsta tillåtna egenfrekvens.

Vad man sen väljer att optimera mot är också helt fritt, men här väljer 99 procent att göra det mot en minimerad vikt. Det skulle även gå att försöka optimera mot ett visst masscentrum om det är önskvärt eller något annat som är intressant för just er.

Resultatet kommer visa vilka som gått igenom som vita, dom som inte gått igenom som röda och den optimala som grön. Så där kan man bläddra runt lite bland de olika casen för att se om det är det optimala men vill gå vidare med eller om man kanske vill snäva ner designstudien till runt den modellen för att få ett än bättre resultat.

Så vad gällande optimering så finns det 2 alternativ, Topologi som är en mer drastisk metod som genererar fram en design. Design studie används istället när man har en ”färdig design” men behöver skruva lite på parametrarna.

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading