Tillbaka

Olika typer av paths till Weldments

Går det att svepa weldmentprofiler längs kanter på en solid?

Det kan vara svårt att skapa en avancerad 3D sketch och ibland kan det vara enklare att skapa samma geometri med solida kroppar. Därför visar vi nu hur du kan använda solida modeller för att skapa 3D sketcher som kan användas för t.ex. i detta fall weldments.

Den här modellen är väldigt simpel att göra med en skiss och en extrudering. Att göra kanterna med en 3D sketch hade krävt referensplan och mer måttsättning.

När den solida modellen är gjord så skapar du en ny 3D sketch och i den med Convert Entities väljer alla kanter på modellen. Där klickar man manuellt på de linjer man vill konvertera till linjer i den nya 3D sketchen.

Det är också möjligt att välja alla kanter på ett snabbare sätt. Skapa en 3D sketch, klicka på en kant och sedan på Ctrl+A med kanten fortfarande markerad. Då blir alla kanter på modellen markerade och genom att sen klicka på Convert Entities så har du en 3D sketch innehållande alla kanter på modellen.

 

 

Nu kan du gömma den solida kroppen och använda 3D sketchen för weldment modellering. En fördel med detta sätt är att 3D sketchen relaterar till den solida modellen, så genom att editera modellens skiss eller extruderande feature kommer ändringarna följa med i 3D sketchen.

Går det att svepa weldmentprofiler längs radier?

Ja, det går att svepa weldmentprofiler längs en radie men längs en spline fungerar ej med weldments.

Kravet är dock att radien är större än profilens avstånd från svepningspunkten till den linjen som hamnar innerst i böjen. Om radien är mindre så skulle kroppen skära sig själv.

Bilderna visar att profilens avstånd till innersida av radien är större än radien och kommer därför att fungera.

Det går inte att skapa en weldment med en cirkel som path. Istället kan man då skapa en cirkel med två cirkelbågar och använda dem som path. Att det inte går beror på att ett path till en weldment måste innehålla en start och en slutpunkt för varje segment, något som en cirkel saknar.

 

Relaterade bloggartiklar:

https://solide.se/blogg/en-ny-profil-till-solidworks-weldment-nagon/

https://solide.se/blogg/cad-anvand-weldments-for-att-skapa-saker-i-tra/

https://solide.se/blogg/ska-du-snickra-nat-i-sommar/

 

Dela

Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE samt PLM.

Prenumerera på nyhetsbrev