Tillbaka

Online-licensiering i SOLIDWORKS 2018

En nyhet i SOLIDWORKS 2018 är så kallad “Online-licensiering” för de kunder som har Stand alone-licenser (dock inte EDU-licenser). Bra att veta är att vi får vänta tills 16:e April 2018 (preliminärt datum), innan denna möjlighet finns tillgänglig.

Med en stand alone-licens har man sedan tidigare möjlighet att installera programvaran på fler än en dator, t.ex en stationär och en laptop med samma licensnummer. En licens kan dock endast vara aktiv på en dator åt gången och vill man använda licensen på en annan dator så får man först avaktivera den på den ena datorn för att kunna aktivera den på den andra. Det kallas Maskin-aktivering och görs genom att gå in under Help > Activate/Deactivate licenses inne i programmet.

Det som är nytt från och med SOLIDWORKS 2018 är att man kan välja att istället för Maskin-aktivering använda sig av Online-aktivering.

Om man väljer att ställa om till Online-aktivering så sker avaktivering när man stänger av programmet och aktivering när man startar programmet under förutsättning att man har uppkoppling mot internet. Fördelen med detta är att man inte behöver tillgång till den dator där licensen senast var aktiv för att kunna aktivera SOLIDWORKS på en annan dator. Så länge licensen inte används på någon dator kan man aktivera den via internet. Man behöver också vara online under tiden man använder programvaran.

Vid tillfällen då man vet att det kan vara svårt att få tillgång till internet så kan man i förväg låna licensen med ett ”Offline-mode” i upp till 30 dagar. Då blir licensen låst till den datorn under tiden den är lånad.

Hur ställer man då om till Online-aktivering?

Den som är Admin-ansvarig för licensen/licenserna i företaget kan ändra detta i SOLIDWORKS Admin Portal (ska finnas tillgängligt från mitten av November 2017). För att komma åt Admin Portal behöver man (om man inte redan har det) skapa ett MySolidWorks-konto Väl inloggad på MySolidWorks så kan man välja att bli Admin-ansvarig för företaget (endast en person) och man får då möjlighet att byta till online-aktivering på vilken/vilka licenser man vill. Vill man av någon anledning byta tillbaka till Maskin-aktivering, kan man självklart göra detta. OBS! Licensen får inte vara aktiv på någon dator när bytet görs.

I Admin-Portalen finns även en massa annan bra information om licenserna i företaget. Där kan man se information som; vilka licenser man har, när de går ut, vem som har vilken licens med mera.

Helene Persson
Författare: Helene Persson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PLM, 3D print och Innovationsledning.

Prenumerera på bloggen
Välj vilka kategorier du vill prenumerera på. Välj ANTINGEN "Alla kategorier" ELLER specifika områden.

Lists*

Loading