Selection tools
Min kollega Niklas skrev en utmärkt blogg gällande selection sets och vad man kan göra med dom https://solide.se/blogg/selection-sets/. I denna blogg tänkte jag att vi ska djupdyka ner i advanced selection som nämns där.
Ibland så hamnar vi i ett läge där vi behöver klicka runt lite för att kunna markera de saker som vi är intresserade av att göra en operation med, tex suppress. För att komma runt detta problem så finns ganska ofta ett selection-verktyg som löser just detta. Jag tänkte vi ska kolla på några exempel där detta kan göras.
Vi börjar med ett klassiskt problem, vi har fått ett kretskort från leverantören. Ett väldigt fint sådant, med dilemmat att det består av väldigt många komponenter. Dessa komponenter behövs oftast inte för att din sammanställning ska se bra ut utan bara slöar ner modellen. In kommer select by size. Detta verktyg kan välja modeller utifrån en procentsats av hela sammanställningen. Så det vi behöver göra för att få en mycket snabbare modell att jobba med är att skapa en derived configuration. Sen väljer vi ut de komponenterna vi inte vill se och tar suppress på dessa. Då får vi en möjlighet att bara välja lättviktskonfiguration. Sedan kan vi, när vi ska skapa en bild till kunden, hoppa tillbaka till den fulla konfigurationen och se allt igen.
I vissa lägen behöver vi välja saker som finns inom ett visst område, detta kan vi göra med window select, men inte i alla fall. Ta ett typfall där vi har ett kretskort igen. Ovansidan av mitt kretskort sitter med en plastkåpa över sig så ingen av dessa komponenter syns när alla komponenter visas. Så det jag skulle vilja i detta fall är att bara visa komponenterna på undersidan och suppressa alla på ovansidan. Gör jag en windows select så får jag alla komponenter som täcks av min fyrkant (eller lasso). Så för att lösa detta kan vi använda volume select då detta alternativ även kan ha ett djup som avgränsare. Detta gör att jag kan välja bara ovansidan av kretskortet och suppressa eller dölja dessa komponenter.
Select by views har jag personligen aldrig använt, men den tar alla visuella saker från den vyn, så väljer du baksidan på något så kommer allt det som är helt dolt av bakplåten som i fallet med bilden nedan inte väljas.
Select toolbox och select identical är relativt självförklarande med att den väljer toolbox-komponenter och likadana komponenter.
Select suppressed och select hidden kan hjälpa dig att få tillbaka de suppressade komponterna eller de dolda komponenterna om du glömde att göra en konfiguration av stegen tidigare.
Select mated to kan vara väldigt trevlig om du vill byta ut en komponent för att snabbt se vad det kommer påverka.
Select internal markerar interna komponenter, typ dolda i ett växellådehus, eller en plåtkåpa.
Det sista standardvalet är select flexible subassambly för att kunna markera de flexibla undersammanställningarna.
Sen finns det ytterligare ett val och det är advanced search där kan vi till exempel söka efter custom properties description som börjar på iso, för att markera alla standardkomponenter.