Tillbaka

Snabbtips – Så får du bäst logga på din kundritning

Addera företagslogotyp till SOLIDWORKS-ritning

Ditt företag har en viktig upphandling på gång, allt är förberett in i minsta detalj, förutom en riktigt proffsig kundritning med företagets logotyp. Hur gör du då för att få dit ditt företags logga på bästa sätt?

I denna veckas blogg tänkte jag därför berätta om hur du på allra bästa sätt använder logotyper i SOLIDWORKS-ritningar. SOLIDWORKS är designat för att kunna användas av många olika branscher och därför finns det flera olika metoder för raster-grafik (bilder).  Fördelen med en pixelbaserad logga jämfört med en vektorbaserad är att du kan skapa en helt valfri grafisk utformning med färger, fyllning och transparens.

Metod

Enkelt förklarat behövs ett filformat, en bild-storlek och en metod för att läsa in loggan. Det finns många alternativ
och därför har vi på SolidEngineer tagit reda på detta åt er:

  • I vårt test ingår tre olika metoder att ta in loggan med: “Insert Object”, “Sketch Picture” och “Copy & Paste från Microsoft Paint”.
  • Vi har testat flera olika bildformat, bland annat: Transparent-PNG, PNG, JPG, GIF och BMP.
  • Dessutom testas tre olika bildstorlekar som förminskas i SOLIDWORKS med skala 1:1, 1:2 och 1:4.

  • Filstorlekens påverkan på ritningens prestanda har undersökts.
  • Slutligen har export till PDF, eDrawings, DXF och DWG har undersökts.

Importverktyg

Insert Object

är en metod som placerar loggan på ritningen som ett universellt OLE-objekt. Insert Object är även gjord för att importera exempelvis PDF- eller Excel-ark.

Meny: Insert > Object > Create from File

Fördel: Placeringen av loggan ändras inte i äldre ritmallar vid DXF/DWG export.

Nackdel: Mindre bra på skalning av bilder, behöver ställa in “Sharpen Zoomed State” manuellt i bildens Properties för att ta bort svart ram runt bilden och för att skala om bilden fint. Microsoft Paint behöver vara installerat. Klarar inte GIF-bilder. Bilden slutar visas om ritningen sparats på en dator utan Microsoft Paint.

 

Sketch Picture

är en koordinatstyrd metod (med ett bild-origo i nedre vänstra hörnet av bilden).

Meny: Tools > Sketch Tools > Sketch Picture

Fördel: Kan visa transparens inne i SOLIDWORKS för transparenta PNG-filer. Har också ett inbyggt verktyg för att skapa transparens i vanliga PNG-filer.
Visas med mer än 256 färger inne i SOLIDWORKS, kan importeras som “Low resolution” för mycket stora bilder.

Nackdel: Placering på ritningen kan hamna på fel plats i flera år gamla ritmallar vid DXF/DWG export. Skisselement (linjer mm) placeras framför loggan.

 

Kopiera & Klistra in från Microsoft Paint

är en snabb metod som placerar loggan på ritningen som ett rent bild-OLE objekt.

Så gör du: I Paint, markera bilden och kopiera, klistra sedan in i SOLIDWORKS-ritningen.

Fördel: Det är snabbt, enkelt och stabilt. Placeringen av loggan hålls på rätt plats i äldre ritmallar vid DXF/DWG export.

Nackdel: Kan inte visa transparens inne i SOLIDOWORKS. Behöver ställa in “Sharpen Zoomed State” manuellt i bildens Properties för att ta bort svart ram och för att skala den fint.

 

Filstorlek

Bilder sparas okomprimerat i Ritningen, därför ökar datamängden och ritningens filstorlek snabbt ju större bilden är.
Det är därför viktigt att anpassa logotypens storlek till en “lagom storlek” innan den används.
En sådan “lagom storlek” är framtagen för SolidEngineers logotyp.
Loggan är på ritningen 75mm x 15mm med 300 dpi, det ger en fin bildkvalitet i PDF dokument och pappers-utskrifter utan att belasta ritningen storleks eller prestandamässigt.
Bildfilen är ca 40kb med en upplösning på 1000 pixlar gånger 200 pixlar (ca 200 000 st pixlar).

Resultat

Bäst i test: “kopiera & klistra in från Paint” (om det inte är en transparent bild)

  1. Kopiera & klistra in från Paint ger bäst kvalitet och fungerar stabilt även på gamla ritningar. Med inställningen “Sharpen Zoomed State” ger det den bästa upplösningen på 300 dpi på PDF och utskrifter. Det enda kravet är att Paint är installerat på era SOLIDWORKS-datorer.Med en bild kopierad från Paint går det tyvärr inte att se transparensen inne i SOLIDWORKS, men när ritningen sparas ut som PDF, eDrawings mm så fungerar transparens.
  2. På andra plats kommer metoden Sketch picture för hantering av transparenta bilder. Sketch picture behöver inte heller Paint för att fungera men något lägre upplösning i PDF och utskrift (se bild ovan).
  3. Insert object upplevdes mindre optimalt och kräver att Paint är installerat. Metoden klarar inte GIF-bilder.

Bildformat

  • Bildformatet *.PNG fungerar bra både med och utan transparens men även JPG fungerar bra.
  • 300% bildstorlek eller ca 200 000 st pixlar (höjd * bredd) när den läggs in på ritningen är bäst, eftersom skalningen förbättras med “Sharpen Zoomed State” från 72 dpi (dot per inch) till 300 dpi (1 inch = 25.4 mm) på ritningsbladet.
  • Bilder sparas utan kompression i SOLIDWORKS, därför är det bäst om PNG/JPG-filen har en filstorlek mellan  40-150 kb.

 

Sketch Picture är annars bäst lämpad för att i en Sketch vektorisera loggor till sketch block manuellt eller via “Autotrace”. Det är också en bra metod för reverse engineering om inte 3D-skanning används.

Sketch picture används i Parter och Assembly för reverse engineering genom kalkering eller med automatisk Autotrace i Part eller Assembly. Då har man nytta av att skisslinjer syns framför bilden (se Autotrace på Pepparkaka nedan).

Det går även att skapa och använda en vekoriserad logotyp på detta sätt, enbart med kantlinjer som ett Sketch-block. Den kan skapas genom att manuellt kalkera eller använda Autotrace på eb Sketch picture i en Part-Sketch. Det fungerar bäst till ritningar som ska exporteras som DXF eller DWG. Det går bra att använda stora bildfiler på mer än 5 Mb i “Sketch picture” genom att välja “Low resolution” på frågan om “hög eller låg upplösning” när bilden laddas in.

 

Det var dagens tips om logotyper, tack för mig.

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading