Sökningar i PDM 2020
En av de viktigaste funktionerna i PDM är möjligheten till att kunna söka på filer och dess metadata. Detta kan man sätta upp på olika sätt men antingen genom den nya fukntionen som tillkom i år nämligen Quicksearch! Ett annat sätt att söka på är genom vårat uppsatta sökkort Complete search.
Quicksearch eller snabbsökning
Sökningar I 2020 är enkelt tack vare Snabbsökningsfunktionen som finns uppe i högra hörnet i utforskaren. Du aktiverar snabbsökningen genom att antingen klicka i rutan eller bara ctrl +f och börja skriva. Man kan även enkelt använda piltangenterna och Enter för att snabbt bläddra ner i sin sök historik.
Nu finns det även möjlighet till att använda operatörer så som AND (&) – mellanslag tolkas som AND, OR (l), NOT (!) = , >, <, direkt i quicksearch rutan. För att sökverktyget ska förstå att det är operatörer som används och inte en sträng måste operatörerna vara helt i STORA bokstäver.
Välj mellan olika variabler samt vart du skall söka
I den lilla dropdown menyn kan du nu snabbt bocka i och ur vilka variabler du vill söka efter, vart du skall söka och även i vilka versioner!
När du sedan får upp just det du sökte efter men känner att kolumnerna inte riktigt ligger i den ordningen du skulle vilja ha dem i. Så kan man enkelt ”drag and droppa” kolumnerna i den ordning och storlek som önskas.
Vill man komma ut ur sökresultaten gör man det snabbt med esc knappen.
Complete search
Känner man att det inte räcker så finns verktyget Complete search tillgängligt precis till höger. Här har vi verktyget som många känner till. Här finns det en del flikar som ser olika ut och erbjuder olika möjligheter till att hitta rätt genom sökningar.
Name and location
Här sker de enklare sökningarna, på de vanligaste variablerna så som description och filename. Man kan även smidigt välja vart man skall söka. Just denna flik är ju mer eller mindre ersatt av quicksearch funktionen.
Cards
Här kan man söka direkt i kortet för att få upp de filer som matchar, perfekt när man minns att det var något speciellt material man fyllde i första gången. Självklart så matchar det era kort. Kommer fel kort upp kan man enkelt ändra det i den lilla dropdown fliken uppe i högra hörnet.
Variables
Den här fliken går det att söka med operatörer för de olika variablerna så som AND, OR less or equal to <= och mycket mer. Kan vara praktiskt om man vill hitta ett spann mellan massa olika längder.
Check in/check out
Perfekt för att i slutet av dagen se om man har glömt checka in några filer i valvet. Då bockar man ur ”Dispaly non checked out files” och väljer sin användare i dropdown menyn.
Versiondata
Här kan man söka på kommentarer som skrivits i samband med ny version, för att finjustera sökningen går det att välja en specifik användare och inom vilka datum som kommentaren har skrivits.
Workflows
En annan riktigt smidig flik där man kan hitta filer genom att se vilken status filen befinner sig i är workflow. Här går det att sålla sökningen om man mins vilken kollega som skickade filen, och ungefär när det skedde.
I dropdown menyn väljer du då kollegans namn, fyller i mellan vilka datum och trycket på enter.
Label
Om man använder sig av Labels för filer eller mappar så går det att söka på dem i den här fliken. (Endast för PDM Proffesional)
För er som undrar hur man gör en label, så gör man det i valvet, markera den fil eller mapp du vill ge en label, klicka på modify och gå ner till Label.
History
Här söker man efter kommentarer på ett antal olika ställen, man kan antingen söka på hela meningen eller delar av den. Så det är en bra idé att kommentera sitt arbete eftersom det är just sökbart.
Content
Här söker verktyget efter innehåll och properties i filer som finns i valvet. Just denna funktion fungerar bara med vissa filer så som office filer, textfiler och PDF:er.
Men man kan tillexempel söka efter en mening i ett dokument eller ett specifikt ord.
För att denna funktion skall fungera krävs lite förarbete, om den verkar intressant så tveka inte att höra av er så hjälper vi till att sätta upp den.
Kom ihåg att verktyget lägger ihop all information du lägger in och gör en gemensam sökning. Vill du ändra det du söker på kan det vara bra att först rensa fälten.
Lycka till i sökandet!
Författare: Anders Lagerberg