Tips och tricks för Markforged 3d printer del 3
Hej igen,
Denna gången var det lite snabbare mellan inläggen än mellan 1 och 2. Detta blir nog också det sista om jag inte kommer på något jag missat i inlägget om tips och tricks för Markforged 3D printer. Så det vi ska kolla på denna gången är vad som finns under några av menyerna i skrivaren. Till vänster ser vi vad som finns under settings=> system info och sen kugghjulen. Här har man möjligheter att ställa in olika tester och sensorer för skrivaren.
Mark 2 har 2 stycken och det ena är wet plastic purge som gör att skrivaren skriver ut en purge line när den stått stilla i mer än 4 timmar. Detta för att säkerställa att det som finns i slangarna och skrivarhuvudet som kan utsatts för fukt konsumeras. Test nummer 2 är Jam detection som känner av om det inte kommer någon fiber ut ifrån huvudet, denna kan vara väldigt hjälpsam om det till exempel tagit slut på fiber i en print när man glömt väga den innan. Hamnar man där så kan denna delen av hjälpen vara värd att kasta ett öga på.
Har man en Mark X så finns det ytterligare 2 tester och den är en laseruppmätning av plattan innan man startar sin print. Sen finns det också en check som kollar att materialet kommer i den hastigheten som det är tänkt gör det inte det så får man en out of plastic varning. För att denna ska fungera tillförlitligt så måste bör man göra en kalibrering av encoder till stegmotorerna så de inte riskerar att varna när det finns plast, instruktioner om hur man gör det finns här.
Det finns en massa annan intressant info under settings och system info. Här hittar man skrivarnamn, macadressen och vilka material man har laddade nu och en massa annan information. Sen så finns det även en statistikflik som visar hur många timmar printern har varit aktiv och hur många utskrifter den gjort.
Avslutningsvis tänkte jag visa upp en av de senaste modellerna som vi skrivit ut som löst det lite småirriterande problemet att bestick trillar igenom besticklådan på diskmaskinen, men nu med en printer tillgänglig så cadade kollegan Fredrik upp ett finmaskigare galler och problemet med att besticken trillar igenom och hindrar
diskmaskinsarmen från att röra sig har försvunnit. Är det någon som vill ha modellen så är det bara att säga till, men jag misstänker att storleken inte är så standardiserad mellan olika tillverkare så kanske enklare att göra en egen 🙂 Passar då även på att slå ett slag för en kollegas bloggar om mönster som säkert kan komma till användning.
Jag har under bloggen använt mig av funktionen för att ta ut en printscreen från skrivaren i Eiger. Om man skulle göra det så är det bara att gå in på skrivaren och trycka på dom 3 punkterna direkt under skrivaren så dyker den möjligheten upp.