Effektivitet som förändrade skyltindustrin

Det var år 1988 som Göran Johansson tillsammans med sin bror startade företaget Reklamidé AB som arbetade med skylttillverkning. På den tiden tillverkades skyltar med hjälp av spatlar och såpvatten.

Jobbet gjordes på stora arbetsbord men det hände ofta, om det var stora skyltar som tillverkades, att man fick krypa på knäna vilket var ett mödosamt arbete som tog lång tid. I takt med att ordrar ramlade in och de riskerade att hamna efter kom Göran på idén om att skapa ett bord med en vals som skulle underlätta tillverkningen. Det resulterade i ett innovativt bord med traversbalk och gummivals som kunde applicera självhäftande foliematerial på ett mycket effektivare sätt.

rollsrollers-bord-kundcase

En patentansökan blev inlämnad & godkänd i slutet av 1990 talet. Efter några år ville Görans bror göra annat i arbetslivet och slutade medan Göran fortsatte att utveckla verksamheten och affärskonceptet för Lamineringsbordet som fick namnet Rollsroller. Ytterligare några år senare startades Rollsroller AB som idag drivs av sönerna Christian och Marcus från huvudkontoret i Karlstad. Göran Johansson arbetar fortfarande med internationell marknadsföring och viss produktutveckling, men är idag huvudsakligen styrelsens ordförande och ägare, men arbetar inte aktivt i det dagliga ledningen av företagsgruppen.

Hittills har över 12 000 appliceringsmaskiner sålts & levereras till ca 50 – 60 länder, intressant är att den största standardmaskinen är nästan 11m i längd, samt att även specialanpassningar görs efter kunders önskemål, där borden kan tillverkas större och bredare.

– Vår styrka är kvalitet. Appliceringsborden är driftsäkra och har en robust konstruktion som håller över många år. I vår egen verkstad kan vi i stort sett göra allt kunden frågar efter. Vi specialanpassar en hel del bord, något konkurrenterna inte klarar på samma sätt, säger Christian.

Med RollsRollers appliceringsbord kan man applicera dekor och printad folie som används olika skyltlösningar, banderoller, trafikskyltar och flygplansdekor. 

Genom att först printa skyltmaterialet, kan man med hjälp av appliceringsbordet montera appliceringstejp och sedan fästa det på valfritt underlag. En stor del av marknadsstrategin går ut på att utveckla försäljningen i olika länder, lokala återförsäljare hittar de främst genom mässor runt om i världen. Genom helägda dotterföretag i USA och Kanada distribueras appliceringsborden till kunder i väst. Man arbetar även med agenter i bland annat Mellanöstern, Asien och Oceanien.

rollsrollers-last-brasilen– Vill vi sälja i Brasilien så hittar vi en mässa, skickar en maskin och står i en monter för att försöka hitta företag att jobba med därifrån, säger Christian.

Bröderna berättar om hur deras pappa med hjälp av det unika appliceringsbordet förändrat skyltbranschen för alltid. Faktum är att det idag är en konkurrensnackdel för skylttillverkare att inte ha tillgång till produktionsmetoden som genereras i en Rollsroller, eftersom den är så effektiv.

– Det har blivit ett så viktigt verktyg för skyltindustrin, säger Christian.

 

Fick kontroll med hjälp av SOLIDWORKS

I grunden är RollsRoller ett verkstadsbolag som i sin linda tillverkade appliceringsborden utan ritningar eller ordentlig information, problem som uppstod löstes på plats i verkstaden.

– Behövde vi ta fram eller rätta till något så stod vi med vinkelslipen och svetsen i högsta hugg. Det var inte bra för det fanns ingen information på någonting, vi visste inte vad som var gjort på vad, säger Marcus.