Tillbaka

EPDM: Att jobba i EPDM utan nätverk

Idag är vi mer uppkopplade än nånsin och mer mobila än nånsin. Bärbara datorer, mobiltelefoner och otroligt bra tillgång till internet är nåt vi tar för givet och uppskattar eftersom vi kan jobba nästan var som helst. Men, frågan jag får från SOLIDWORKS-användare är: “Hur kan jag jobba om jag inte kommer åt Enterprise PDM?”

Kontroll på filer och utgåvor, styrda processer och data som replikeras mellan servrar är otroligt bra för ett företag men kanske känns lite svårbegripligt för en användare och, som sagt, hur gör jag när jag inte är uppkopplad?

Till skillnad mot andra PDM-system så går det att använda Enterprise PDM även när du inte är uppkopplad. För att inte tappa alla fördelar med att ha ett PDM-system men ändå få en flexibilitet för användaren så kan man jobba i ett “off-line”-läge. I detta läge har man tillgång till sina filer men inte de fördelar som en databas ger och heller inte möjligheten att i realtid se om kollegorna är klara med komponenter som används i “min” sammanställning.

Så här ser mapparna ut när man är uppkopplad mot EPDM, dvs on-line

Så här ser mapparna ut när man är uppkopplad mot EPDM, dvs on-line

En tydlig signal att man är i EPDMs off-line-läge är de blå mapparna

En tydlig signal att man är i EPDMs off-line-läge är de blå mapparna

Vad kan man då göra i offline-läget och vad ska man förbereda för att det ska funka bra? Jo, om filen finns i den lokala valv-vyn (dvs i den blå bollen på din dator) så kan man öppna den och göra enkla saker som kopiera, skriva ut, återanvända etc. Däremot, om man också vill ändra, då behöver filen ha checkats ut av dig innan du blev off-line. Om filen är ändringsbar, dvs utcheckad syns i kolumnen “Writeable”

Kolumnen "Writeable" visar om filen kan ändras i off-line-läget eller ej.

Kolumnen “Writeable” visar om filen kan ändras i off-line-läget eller ej.

Så, en enkel lathund innan man åker till sommarstugan eller sätter sig i en Faradays bur 🙂

  1. Gör “Get latest…” på de filer du vill kunna öppna i off-line-läge (om det är mycket filer går det att ta hela mappar och göra “Get Latest…” på, fyll inte hela din dator bara…)
  2. Fundera ut vilka filer du vill kunna ändra på, checka ut dessa
  3. Jobba…
  4. Väl tillbaka på jobbet, sätt EPDM i on-line-läge och checka in alla dina utcheckade filer (Tools – Work On-line)
  5. Gör “Clear Local Cache” för att rensa bort lokala filer så hårddisken har gott om ledigt utrymme igen

Om det visar sig att man missat att checka ut nån fil så går det självklart att koppla upp sig med t ex VPN och checka ut en enstaka fil. Utcheckningsmomentet är bara lite nätverkstrafik och går oftast alldeles utmärkt att göra även med “dålig” uppkoppling. Att hämta filer är däremot olämpligt eftersom filer kan vara mycket stora emellanåt, så gör hellre “Get Latest…” på för mycket filer än för lite…

Lycka till med off-line-jobben!

/Mie

Mie Sörqvist
Författare: Mie Sörqvist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading