Tillbaka

Nya produkter igen del 1

De senaste åren har det ju kommit en massa nya produkter i SOLIDWORKSfamiljen och många av dessa var ju redan potenta när de kom, men när dom kommer in i Produktfamiljen så brukar användarmängden ökas upp drastiskt och många förslag om förbättringar dyker in. Topplistan på dessa förbättringsförslag kommer ofta med i nästkommande versioner. Detta gör ju att de produkterna som kom för ett gäng år sedan kan ha en helt annan funktion idag än när de kom och man kollade på dom första gången. Så jag tänkte jag skulle göra en genomgång av de lite nyare produkterna och se vad som kommit till under åren och det jag kommer belysa är de stora förändringarna som verkligen förändrat produkten. Jag kommer säkert att missa endel förändringar som andra ser som stora men som jag inte insett nyttan av, men hör gärna av er isåfall så kommer det på en senare blogg.

Om man själv har idéer om hur produkterna borde förändras så finns det möjligheter att skapa sina egna Enchantment requests eller söka efter andras och lägga till sig själv.Jag tänkte börja med de lite äldre nya produkterna SOLIDWORKS electrical, SOLIDWORKS Plastics och SOLIDWORKS Flow som inte alls är speciellt ny, men som har fått ett par väldigt spännande nya funktioner de senaste åren som är värda att ta fram.

SOLIDWORKS Electrical

Kablage

Möjligheten att göra hela kablage utifrån ett schema där man har möjlighet att få fram en skala ett till ett ritning på kablaget så man bara kan lägga ut den på ett spikbord och tillverka. Fördelen med att bygga upp kablage i SOLIDWORKS electrical är att man verkligen bygger ihop allt, ofta vill man börja med ett signalschema för att få med sig alla delar och med electrical så är det denna som ligger till grunden när man sedan gör sitt kablage så man inte behöver börja om.

 

PDM

PDM integrationen har kommit i flera steg, men den senaste PDM connectorn gör att man kan bygga bomen från schematic och utnyttja alla PDM:s fördelar såsom where used och att ta bomen vidare till eftersystem.

 

Design rule check

Denna är inte helt ny, men uppdelad ifrån rapporter med ett antal nya möjligheter inbyggt här har man möjligheter att kolla alla möjliga fel som kan uppkomma i en elkonstruktion såsom outnyttjade kontakter, överutnyttjade kontakter, fel potentialövergång m.m. Detta gör att man eliminerar misstag som man gjort under arbetets gång med elkonstruktionen.

Excel automation

Många konstruktioner är väldigt lika och kan man då bygga upp ett excelark med alla optioner och sen bara ta bort de man inte vill ha och välja vilka komponenter man vill ha i sina kretsar och läsa in det i SOLIDWORKS Electrical. På detta sätt kan man ha ett grundschema med saker som alltid finns där och sen bara konfigurerar men excelbladet rätt så har du ett färdigt elschema, där man bara automatgenerar om utgående förbindningar, rapporter m.m.

 

SOLIDWORKS Flow Simulation

Free flow surfaces

Free flow surface ger en möjlighet att simulera blandning mellan gas och denna funktion öppnar upp väldigt många möjligheter. Tidigare så gick det bara att fylla på ny vätska i vätskefyllda system, men nu går det alldeles utmärkt att börja från tomt system och testa att fylla tankarna. Det går även att kolla på gränsskikt såsom med ett fartygsskrov som ligger i en gränsyta mellan luft och vatten. Så möjligheterna har öppnats upp ordentligt med vad man kan göra med Flow simulation.

Rotating region

 

SOLIDWORKS Flow har länge kunnat hantera fläktar och dess luftflöde genom fläktkurvor, men om man är tillverkare av fläktar, propellrar eller något annat som roterar så är det ju intressant att se vad som händer just kring det roterande området och det gör alldeles utmärkt att göra med rotating region.

 

SOLIDWORKS Plastics

Mesh förbättringar

En av dom viktigaste sakerna när man håller på med beräkningar är att indatan är så

korrekt som möjligt så det resultatet man får ut överensstämmer med verkligheten och här är meshen väldigt viktig. Det har kommit många förbättringar i plastics gällande meshen men en väldigt viktig nyhet och det tillika bästa ordet de senaste åren är den icke-orthogonala-voxelmesh 😊. Det denna gör är att den lägger elementen icke ortogonalt där det behövs, som till exempel vid en cirkelkant och det gör då att man får en bättre modell som mer liknar verkligheten med färre knapptryckningar och färre element. Så sparar tid och ger även betydligt bättre resultat med samma mängd element.

 

Vent location

Vent location är en liten nyhet, men dock en väldigt trevlig sådan, i SOLIDWORKS plastics så har man alltid kunnat se var det har blivit luftinneslutningar, men när man inte kan ventilera bort dessa så riskerar de röda områdena där det innesluts mycket luft och som ändå kommer ventileras bort. Detta gör att det blir svårare att upptäcka mindre luftinneslutningar som riskerar att ställa till problem. Så denna gör att resultatet blir mer verkligt och överskådligt och det är alltid önskvärt.

 

Estimera låskraften,

Att kunna få ut ett bra estimat av låskraften i SW plastics underlättar och gör det möjligt att se om maskinen man har är tillräcklig eller om man behöver en annan i ett tidigt skede.

Runner och cooling design

Det finns ett flertal programuppdateringar för att göra ingjöt och kylkanaler i SW plastics, detta för att göra det mer verklighetstroget i vissa fall, men framförallt så är det för att få till samma sak snabbare dessa förändringar är till för. Detta för att det ska gå så snabbt som möjligt att sätta upp modellen på ett korrekt sätt.

Författare: Mattias Johansson

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading