FLIR Systems är världsledande tillverkare av innovativa bildsystem, bland annat värmekameror, luftburna kamerasystem och visionssystem (Machine Vision).

Konstruerar i SOLIDWORKS

Kameror från FLIR används inom mängder av områden världen över. T.e.x övervakning, flygindustri, transport, bygginspektion, el- och mekanikinspektion, gasdetektering och medicin. FLIR har i dagsläget ca 13 konstruktörer som konstruerar i SOLIDWORKS i Sverige. FLIR har använt SOLIDWORKS länge, de var tidiga anhängare och hoppade på tåget när SOLIDWORKS ännu var relativt nytt.
– Vi är fortfarande mycket nöjda med vårt val. Det finns många möjligheter med SOLIDWORKS och startsträckan för nya konstruktörer är inte så lång, säger Åke Zetterlund, CAD-ansvarig som varit anställd på FLIR sedan 1984. Åke poängterar att en av de viktigaste aspekterna med ett 3D cad program är stabiliteten och där är han mycket nöjd med SOLIDWORKS. FLIR använder även PDM från SOLIDWORKS. – Tekniken fungerar bra, säger Åke, styrkorna är att vi alltid har tillgång till det senaste materialet och vi ser när det kommer uppdateringar. Vi har även specialanpassad systemet till vår egen verksamhet, berättar Åke.
Nya versioner snabbar upp arbetet

Nya mjukvaror gör arbetet effektivt

De största utmaningarna han ser framöver ligger i att ytterligare kunna snabba upp processen och komma ännu snabbare till mål. – Nya versioner av mjukvaran ger ytterligare möjligheter att snabba upp arbetet, säger Åke som jobbar mot att göra arbetstiden ännu effektivare.

 

– Det finns många möjligheter med SOLIDWORKS och startsträckan för nya konstruktörer är inte så lång

Åke Zetterlund, CAD-ansvarig FLIR Systems

Laptops för konstruktörer

På FLIR har konstruktörerna gått ifrån stationära datorer och jobbar nu enbart med laptops, något som var omöjligt för ett par år sedan. Dagens teknik har nu kommit så långt att prestandan i grafikkort och processorer hänger med och programmen har förbättrats så mycket att det nu är möjligt. Det har givetvis ökat flexibiliteten och effektiviteten.

Vinster med SOLIDWORKS

FLIR valde rätt för många år sedan. Idag kan de skörda frukterna av att det är lätt att hitta konstruktörer på arbetsmarknaden och då som har rätt kompetensbakgrund och är utbildade i SOLIDWORKS. Systemet gör att de kan modellera snabbt och särskilt i designfasen då de har många ändringar under utvecklingsprocessen.
– Framtiden ser ljus ut, och SOLIDWORKS , där många delar utvecklats är ett stort steg i rätt riktning, avslutar Åke.