Lyckegård erbjuder lantbrukare ett jordbruk fokuserat på hållbarhet, effektivitet och lönsamhet. Här tillverkas redskap för ett skonsammare nyttjande av jorden.

Ett jordbruk fokuserat på hållbarhet, effektivitet och lönsamhet. Det är vad Lyckegård vill erbjuda lantbrukare. På den östgötska landsbygden ligger Lyckegård Production. Ett innovativt företag vars mission är att erbjuda lantbrukare möjligheten till en hållbar växtodling för att kommande generationer ska kunna nyttja jorden vi har.

För två år sedan fick familjeföretaget Gothia Redskap nya ägare i Lyckegård som sedan 2008 arbetar för hållbar växtodling. Bolaget står på två ben, ”Water” som avser bevattningssystem och ”Soil & Seed” vars fokus är mekanisk ogräsbekämpning, sådd och jordbearbetning, på detta ben står Lyckegård Production.  

Ute bland åkermark och slingrande vägar ligger Lyckegård Production

Här är man å ena sidan återförsäljare av lantbruksmaskiner, å andra sidan sker all produktutveckling och tillverkning av de fyra egna jordbruksmaskinerna. En av dem heter ”Cameleon” och medkom vid uppköpet. Maskinen ses som företagets flaggskepp, en flexibel maskin som kan användas i många olika moment. Genom möjligheten att bland annat så, hacka och bekämpa ogräs mekaniskt tillåts odlare att slippa undan bekämpningsmedel. Maskinens tank kan även bytas ut för att tillsätta flytande gödning samtidigt som jorden hackas.

– Det finns många möjligheter i samma maskin, säger Fredrik.

Maskinen Cameleon hjälper lantbrukare att odla hållbart.

Tidigare erfarenheter och intresset för lantbruk tog Fredrik till Lyckegård Production. Här började han som konstruktör och blev en kort tid senare utvecklingsansvarig.

Bredvid Lyckegård Production bor grannen Magnus, ägare av åkermaken och en Cameleon-maskin. Tillsammans har de ett nära samarbete.

– På den maskinen har vi alla möjligheter att testa det vi vill, vi har även en bit åkermark för att testa det som inte passar i hans växtföljd, säger Fredrik.

SOLIDWORKS och PDM för utvecklingen framåt

Fredrik Bergström har arbetat på Lyckegård Production i snart två år och fick efter en kort tid på företaget axla rollen som utvecklingsansvarig. I det dagliga arbetet jobbar man i SOLIDWORKS och programmet har använts sedan tio år tillbaka. Nyligen dubblades styrkan på utvecklingsavdelningen för att ta företaget till ett mer konkurrenskraftigt sådant.

– SOLIDWORKS är ett bra CAD-verktyg, vi ser att programmet har en nivå som passar oss och i den storlek vi är, säger Fredrik.

Ganska snart insåg man även att en större manstyrka krävde en välfungerande produktdatahantering. Nyligen investerade man i ett PDM-system som hjälper alla involverade i projekten att kommunicera information och samarbeta på ett enkelt sätt.

– Förhoppningen är att det ska hjälpa oss att hålla ordning på all CAD-data nu när vi dubblat styrkan, säger Fredrik.

På Lyckegård Production arbetar man både med utveckling och med att bygga maskiner.

Nästa generation i framtiden

På utvecklingsavdelningen jobbar man just nu med att utveckla maskinerna bättre och mer konkurrenskraftiga i övriga Europa. Regler kring bromssystem är inget lagkrav i Sverige men är däremot ett måste i stora delar av Europa.

– Ska vi vara med där så måste vi anpassa oss, det jobbar vi mycket med just nu, säger Fredrik.

Något han även ser i framtiden är att utveckla Cameleon och göra en nästa generation av maskinen.

– Grundfunktionerna i maskinen har funnits i över tio år. Tittar man på konkurrenterna så ser vi att utvecklingen går snabbare och snabbare. Vi behöver ta ett steg och titta på nästa generation. Att ha den inom fem år, det skulle vara riktigt bra, säger Fredrik.