Zilenzio är företaget som bidrar till ett hälsosamt ljudklimat för sina kunder. Med ett stort klimatengagemang tillverkas ljudabsorberande möbler med fokus på funktion, design och hållbarhet.

På Zilenzio arbetar de med att hjälpa kunder uppnå sina mål om ett hälsosamt ljudklimat. Här skapas bland annat produkter som ljudabsorberande möbler, tak- och golvskärmar och väggplattor. Produkterna är tillverkade med ett hållbarhetstänk och märks med symbolen ”The Green Tag” för att påvisa Zilenzios pågående engagemang för ett minskat klimatavtryck.

Företaget startades 2004 av Marie Lindqvist-Pahlstad och Jenny Helldén som hade idén om ljudabsorberande möbler och bemästrade säljhantverket. Den första produkten tillverkades med hjälp av ett lokalt snickeri och en professor i akustik som hjälpte dem med materialval och tjocklek på produkten för bäst effekt. Slutresultatet blev golvskärmen ”Offizz” som än idag finns i sortimentet.

“Offizz”, Silenzios första producerade produkt

– De hade idén och tog hjälp av personer som gjorde sakerna bäst. Så jobbar vi fortfarande. Vår målsättning är att alltid arbeta med det vi gör bäst, annars tar vi in personer som kan, säger Daniel Helldén, Product Manager på Zilenzio.

 

SOLIDWORKS blev startskottet för en snabbare produktionskedja

Idag arbetar Daniel i SOLIDWORKS för att designa nya och modifiera befintliga produkter. Tidigare tog de hjälp för att rita produkter men under förra året gick han en grundkurs i SOLIDWORKS CAD, något han menar underlättat produktionskedjan enormt.

– Vi kände att det behövdes, nu kan vi göra det själva och skicka ut till kunderna för acceptans för att sedan skicka det vidare till produktion. Det blir inga frågetecken och snabbar upp tiden mycket mer. SOLIDWORKS har varit till jättestor hjälp, säger Daniel.

Zilenzios kontor ligger i Örebro med ett 30-tal medarbetare

 

Det underlättar inte bara för produktionskedjan att det finns korrekta underlag, en 3D-modell förtydligar ännu mer.

– För oss som gör möbler fungerar det perfekt, SOLIDWORKS är väldigt lättjobbat. Ofta får vi en bild av kunden på rummet de vill ha hjälp med, sedan skickar vi tillbaka en lösning över hur rummet skulle kunna se ut, säger Daniel.

Framtiden andas hållbarhet

”The Green Tag” symboliserar Zilenzios pågående engagemang för ett minskat klimatavtryck och en hållbar framtid. Med en stor öppenhet får kunder och partners följa med på resan mot en mer hållbar och klimatengagerad produktionskedja. Man arbetar bland annat för transporter med minimala utsläpp, ett minimalt spill av tyg, utveckling av överdrag som går att återvinnas och främjar användningen av stenull som tillverkas av natursten.

Ett träd per order

Mot resan om ett minskat klimatavtryck pågår just nu en kartläggning av klimatpåverkan genom hela produktionskedjan, vilket är en komplex och tidskrävande process. Därför arbetar Zilenzio aktivt med klimatkompensation genom att plantera ett träd per order. 2021 motsvarade det 21 042 kvadratmeter skyddad skog. Projektet heter Tropical Mix och är det enda skogsprojektet i världen som är trippelcertifierat med Gold Standard, FSC och UTZ.

Det mest farliga ljudet

”Våra öron är inte konstruerade för en kontorsmiljö utan utvecklad som en överlevnadsmekanism för att komplettera ögonen som inte kan se faror bakom oss. Talet är det mest farliga ljudet eftersom vi inte kan koppla bort ljudet via brusfiltret i hjärnan. När talet går genom brusfiltret flaggas det som viktigt och avbryter oss i vårt arbete. Detta gör oss okoncentrerade, ofokuserade och kan leda till stress. Om vi behöver koncentrera oss, behöver vi dämpa hörbarheten av tal”, berättar Pontus Thorsson, professor i akustik och akustikkonsult för Zilenzio.