Skapa en egen dekal i SOLIDWORKS

Dekaler kan användas i SOLIDWORKS för att applicera klistermärken eller annan grafik. Vi ska här titta på hur man går till väga för att skapa och använda en dekal.

Skapandet

Det finns flera sätt att skapa en dekal på. Ett sätt är att ta sig till Display Manager-fliken och där hitta underfliken för dekalen. Högerklicka i ett tomt område och välj Add decal.

 

Ett annat sätt är om vi har PhotoView 360 igång, då vi kan ta oss till dess flik i verktygsraden och där välja Edit decal.

Vilken väg vi än väljer kommer vi till följande kommando. Som texten i den gula rutan antyder, kan vi här trycka på knappen Browse för att peka ut den bildfil vi vill använda.

 

Dekaler kan vara i en uppsjö olika filformat. Vilket man ska använda beror lite på vilken typ av dekal det rör sig om. Den viktigaste aspekten är huruvida vi behöver ha transparens. För en företagslogga kommer vi kanske vilja det, medan om dekalen ska visa t ex en skärmbild eller liknande så behöver vi kanske inte transparens.

Dekalen jag tänker skapa är SolidEngineers logga där jag vill ha en transparent bakgrund. För att åstadkomma det har jag tre alternativ:

Bild med alpha-kanal

Det första alternativet är att använda en bild där transparensen redan är definierad. Detta brukar kallas för en Alpha-kanal, och är något som stöds av vissa bildformat. Ett av de vanligare formaten som används idag är png, som kan sparas ut från de flesta bildbehandlingsprogrammen.

Göra viss färg transparent

Har vi inte en bild med definierad alpha-kanal så kan ett annat alternativ vara att definiera en viss färg i bilden som transparent. Det åstadkommer vi så här:

  1. Välj Selective color mask
  2. Tryck på pipetten och klicka sen på den färgen vi vill ha som transparent i förhandsgranskningen av dekalen.
  3. Klart!

Använda mask-fil

Det tredje sättet vi kan göra på är att använda en annan, svartvit bild som en mask. Denna mask definierar då var dekalen ska vara transparent och var den ska vara synlig. Där maskbilden är svart kommer dekalen vara 100% transparent och där maskbilden är vit kommer dekalen vara 100% synlig. Det går bra att använda gråskalor också, för att få en dekal som är delvis transparent.

 

Spara dekalen

När vi väl är nöjda med dekalen återstår att spara den. Det gör vi genom att trycka på knappen Save Decal.

 

Välj var du vill spara dekalen. Det är vettigt att spara dekalerna på samma plats som de bilder som utgör grunden för den.

 

När vi sparar en dekal till en viss mapp för första gången får vi en fråga om vi vill göra mappen tillgänglig inifrån SOLIDWORKS. Vi svara Ja på den frågan.

Användning

För att då provköra vår nya dekal kan vi gå ut till Task pane ute till höger i programmet, välja den färgglada bollen och sen navigera till vår mapp med dekaler. Notera att egna mappar blir blå.

För att använda den kan vi dra ut den till en yta på vår modell och släppa. Justera läge och storlek och tryck på gröna bocken för att godkänna.

Slutord

Då var vi färdiga med vår egna dekal. Är man flera konstruktörer på jobbet och vill att alla ska ha tillgång sparar man förslagsvis sin dekaler i mapp som är nåbar för alla. Skulle man ha turen att använda SOLIDWORKS PDM på jobbet så kan man med fördel spara och checka in sina dekaler där. Ett lite tips kan då vara att be sin PDM-administratör att ställa in så att innehållet i dekalmappen alltid synkas ner lokalt på varje konstruktörs dator så att dekalerna alltid är nåbara.