SOLIDWORKS Visualize renderingsmotorer

Inledning

I SOLIDWORKS Visualize har vi sen 2023 tillgång till tre olika renderingsmotorer. Vi hittar dessa inifrån programmet via verktygsraden Tools > Options > 3D Viewport. Vilken som bör användas beror i hög grad på din dator i allmänhet och ditt grafikkort i synnerhet. Alla renderingsmotorerna går att använda utan hårdvaruacceleration från grafikkortet, men den utveckling som skett de senaste åren vad gäller grafikkort gör att prestandaförbättringen är väsentlig om ett supporterat grafikkort kan användas för att accelerera renderingprocessen.

Fysikbaserad rendering

Fysikbaserad rendering (PBR) är en datorgrafikmetod som strävar efter att rendera bilder på ett sätt som modellerar ljusflödet i den verkliga världen. Det innebär bl a att dessa lyder under energiprincipen, att reflektioner tar höjd för Fresnel-effekten, och att material kan använda texturer (bilder) för att beskriva en ytas färg, typ, reflektivitet och ojämnhet. Alla de tre renderingsmotorerna i SOLIDWORKS Visualize är fysikbaserade och ger jämförbara resultat. Det som snarare styr valet av renderingsmotor är datorns grafikkort.

NVIDIAⓇ IrayⓇ

NVIDIA® Iray® är en intuitiv fysiskt baserad renderingsmotor som genererar fotorealistiska bilder och animeringar. Genom att utnyttja AI-baserad brusreducering, CUDA®, NVIDIA OptiX™ och Material Definition Language (MDL) levererar Iray enastående prestanda och felfria visuella effekter – på rekordtid – när den används tillsammans med den senaste hårdvaran baserad på NVIDIA RTX™. Använd denna om din dator har ett grafikkort från nVidia för att kunna utnyttja hårdvaruacceleration från grafikkortet.

3DS Stellar Physically Correct

Den nyaste renderingsmotorn i familjen. Den tillkom 2023 och utvecklas av Dassault Systèmes. Den är följdaktligen inte hårt knuten till någon specifik grafikkortstillverkare likt de två andra.

AMD Radeon ProRender

AMD Radeon™ ProRender är en kraftfull fysiskt baserad renderingmotor som gör det möjligt för kreativa yrkespersoner att producera otroligt fotorealistiska bilder. Byggd på AMD:s högpresterande Radeon™ Rays-teknologi använder Radeon™ ProRender en komplett och skalbar ray tracing-motor med öppna branschstandarder för att utnyttja GPU- och CPU-prestanda för snabba och imponerande resultat. Använd denna om din dator har ett grafikkort från AMD för att kunna utnyttja hårdvaruacceleration från grafikkortet.

Hårdvaruaccelerering

Med ett kraftfullt grafikkort är mycket vunnet om det kan utnyttjas av renderingsmotorn. Moderna grafikkort är otroligt bra på parallella processer vilket gör dem väldigt lämpliga för rendering där processen lämpar sig för att delas upp i många parallella processer. När önskad renderingsmotor valts kan man under Render Device välja vilket grafikort som ska användas. Om ditt grafikkort inte dyker upp har du antingen valt fel renderingsmotor eller så behöver din grafikkortsdrivrutin uppdateras.