Flat pattern på ritning

Ibland så kan det hända att flat pattern-vyn visas ihopfälld när vi placerar den på en ritning. Vad har vi lyckats göra då?

När vi gör en plåtdetalj som vi sedan lägger ut vyer av på en ritning kommer programmet att skapa en s.k. Derived configuration i parten, den heter DefaultSM-FLAT-PATTERN. Den genereras automatiskt vid skapandet av en ritning från parten. Innan dess så finns den inte i parten, vi behöver inte lägga ut någon vy på ritningen för att den ska skapas.

Bilden nedan visar hur det ser ut på Configurations-fliken innan vi skapat en ritning.

Så här ser det ut i Configurations när vi skapat en ritning, då har DefaultSM-FLAT-PATTERN genererats.

Och så ser det ut på ritningen när vi lagt ut vår flat pattern-vy.

Nu kommer vi till varför en flat pattern-vy kan vara ihopfälld. Oftast är det för att vi aktiverat flat pattern-konfigurationen i parten och sedan…

… medvetet, eller omedvetet, klickat Flatten för att få den ihopfälld igen (oftast är man inte på Configurations-fliken när man gör det).

Om vi sedan kollar på vår flat pattern-vy, eller lägger ut den, på ritningen så ser vi att den är ihopfälld trots att den refererar till rätt konfiguration.

För att åtgärda detta går vi tillbaka till parten och klickar på Configurations-fliken. Expandera Default om vi inte ser flat pattern-konfigurationen. Klicka på Flatten så att den blir utplattad.

Aktivera sedan Default-konfigurationen och då ska den vara ihopfälld.

För att vara på säkra sidan, kontrollera på ritningen att flat pattern-vyn är utplattad.

Vad ska vi ta med oss från detta, jo, strunta i DefaultSM-FLAT-PATTERN konfigurationen. Aktivera den aldrig själv utan låt programmet sköta den delen.