Tillbaka

Att använda lager i 2D

Vad är lager?

Du kanske har stött på lager i SOLIDWORKS ritningar och andra 2D-format, men inte riktigt greppat hur de används? Då är detta blogginlägg för dig, men också för alla som vill förbättra sina kunskaper ytterligare.
Lager är ett effektivt sätt att förtydliga informationen på ritningar och enkelt kunna redigera information kopplat till ett lager.
Ett lager innehåller en färg, linjetjocklek och linjetyp. Lager används främst i ritningar och påverkar dess utskrifter samt PDF-export. Lager finns också i import/export till filformaten DWG och DXF.
Till att börja med kan Toolbars för lager aktiveras via:

 • Hide/show > Toolbars > Line Format
 • Hide/Show > Toolbars > Layers

Ett knep är att lägga menyerna under Annotations i Command Manager.

Med Line Format kan linjeinställningar appliceras direkt utan att använda lager.

De tre linjeinställningarna kan användas utan lager och överskrider då lagerinställningar och kan bara redigeras manuellt. Det enda sättet att återgå till lager inställningen är genom att att välja Default i dess inställning.

I Line Format finns också en knapp som heter “Color Display Mode”. Med den växlar användaren mellan att visa lager och manuellt valda färger. Med “Color Display Mode” nedtryckt visas SOLIDWORKS standardfärger (till exempel Defined, Undefined eller Dangling). För att kunna se lager ska knappen inte vara nedtryckt.

 • Med SOLIDWORKS följer tre grunläggande lager:”-Per Standard-” som innebär den uppsättning med lager som finns inställda i Options > Document Properties. Inställningarna finns lagrade i ritstandarden (Drafting Standard), tex ISO, ANSI eller en egenanpassad standard). Det går också att spara Ritstandarden med Document Properties i mallarna för Drawing Template (*.drwdot) och Sheet Format (*.slddrt).

Dessa inställningar i Options > Document Properties har lagerinställningar:

 • Lagret “FORMAT” är ett lager med standardinställningen i SOLIDWORKS, dvs. svart färg, heldragen linje och 0,18 mm linjetjocklek.
 • Det går också att välja “-None-” som betyder att SOLIDWORKS systeminställning används. Det är alltså inte ett lager som det går att ändra inställning för.

Önskas ett annat utseende behöver ett nytt lager skapas. Lagret kan användas på exempelvis annoteringar, ritningselement, komponenter och vyer.

Så här gör du

För att applicera lager för vyn högerklicka på den och välj “Change layer”.

För att applicera lager på en komponent eller part i en vy, högerklicka en kant på den och välj “Component Line Font…”, frångå default och välj lager samt alla vyer eller vald vy.

För att välja att dölja lager till PDF och utskrift ändra inställningen för Layers och klicka på “Will print”.

Att tänka på

 • Ställs en manuell inställning in, tex färg eller ett lager, utan att markera något så kommer det som ritas framöver i tex sketch få det utseendet/lagret.
 • “Color Display Mode” använder System Options > Colors istället för linje och lager färger.
 • Skapas ett block med linjesegment med olika lager följer dessa lager med i blocket också.
 • Saker ändrar inte färg när Default i Document Porperties ändras om lager har valts som frångår -None-, -Per standard- eller Default-inställningen.
 • De manuella funktionerna i “Line Format” visas istället för lager, det går att återställa med “Default”-inställningen.
 • Att dölja innehåll på ritningen genom att färga det med samma färg som bakrunden är fel metod. Använd “Hide”-funktionen istället, det finns ett verktyg för att dölja/visa genom att starta View > Hide/Show > “Annotations” (längst ner).

 

 

 

 

 

 

Det var allt för den här gången. Väl mött nästa gång!

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading