Tillbaka

Find unconstrained body

De flesta som suttit lite i SOLIDWORKS Simulation har någon gång stött på en modell där det är svårt att få igenom en beräkning. Många gånger kan man då få upp denna ruta:

En vanligt förklaring till meddelandet är att någon detalj inte sitter ihop med övriga modellen och därför kan röra sig med en stelkroppsrörelse. Ibland kan det vara lite lurigt att lista ut vilken komponent som spökar. Som tur är finns dock, sen några år tillbaka,  ett funktion i programmet som hjälper till med just det här; Find underconstrained bodies. Du hittar funktionen via högerklick på connections.

Funktionen har två flikar. De ena, underconstrained bodies, visar om det finns kroppar med lösa frihetsgrader samt vilka dessa isf är. Resultate visas dels i en lista, dels grafiskt på skärmen.

Det finns en flik till här som heter show interaction, denna gör precis tvärtom mot unconstrained bodys kan man säga. Den visar alla ställen det finns kontakt och viken kontakttyp det är. Detta är också ett väldigt bra verktyg för att se att modellen inte sitter fast mer (eller mindre) än man hade tänkt. Här kan man även bocka i en ruta för att se hur kontakten verkligen blir beroende på mesh storleken. Denna komma kräva att man gör en mesh först och blir då lite långsammare att få fram.

Så dessa två verktyg kan förhoppningsvis förenkla processen att hitta fel i eran modell med det som sitter fast för dåligt så man inte får ett resultat alls eller det som sitter fast för bra så man får ett felaktigt resultat. Hoppas detta kan hjälpa till att få fram snabbare simuleringar.

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading