Tillbaka

Fira påsk i xShape

Påsken är förbi oss och vi ska därför, högtiden till ära, försöka oss på att friformsmodellera en påskhare i xShape.

Nyckeln till framgång när de kommer till friformsmodellering är referensbilder. Jag har turen att det finns en påskhare som jag kan ta inspiration från och även ta vy-bilder ifrån.

Om det är din första komponent i xShape är det bra att veta att Å-Ä-Ö tyvärr inte är accepterade bokstäver. Paskhare får modellen därför heta!

För att placera referensbilderna används verktyget Insert Picture som ligger i Tools-fliken. Välj bild och ett Placement Plane. Därefter kan bilden justeras, till exempel går det att ändra genomskinligheten samt läge och storlek.

Nästa steg blir att gå till Subdivision-fliken och välja den grundform som passar objektet bäst. Det finns ett antal att välja bland, men i detta fall blir en box en bra början för påskharen. När boxen är placerad kan masknätslinjernas täthet justeras. Fler ger bättre kontroll över formen på objektet men det ökar även risken för veck eller felaktig geometri vid justering av punkter och linjers position. Fem är en bra början för påskharen och det går att lägga till fler masknätslinjer i efterhand. Scale by Bounding Box är bra att bocka i för att kunna justera boxen till en ungefärlig form av objektet.

Genomskinlighet går även att justera. Detta gör man uppe i HUD.  För att lägga till fler masknätslinjer gå till Insert Loop och välj vilken linje som Loops ska gå vinkelrät mot.

Det som återstår nu att göra är att börja forma boxen till en påskhare. Drag-markera de punkter som du vill flytta på enligt en pil eller ta tag i handtaget mellan två pilar för att flytta dom längs ett plan. Om pilarna är i en oönskad riktning kan man även högerklicka på pilarnas vita boll och välja Along XYZ för att justera pilarna till enligt koordinatsystemet.

Ska vi ge denna påskhare en nos kan det åstadkommas med funktionen Extrude i Subdivision fliken.

Ett sista steg i processen av denna påskhare är att se till att den kan stå platt på marken. För att göra detta behövs först ett plan att linjera mot. Reference Plane finns under Features fliken. Välj sedan funktionen Align Cage Points från Subdivision fliken och välj sedan Alignment Type till Align to geometry och välj referensplanet och de punkter eller ytor som ska linjeras mot det.

Se hela designprocessen här:

Glad påsk!

Sebastian Tellgren
Författare: Sebastian Tellgren, Application Engineer
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading