Tillbaka

Hantera standardmodeller med olika mått i SOLIDWORKS PDM

Många företag har standardplattor/balkar som är lika men som har olika mått. När man ska använda en ny sådan är det inte alltid lätt att hitta dom gamla likadana om man inte har skrivit in mått på dessa, men om man å andra sidan skriver in mått så riskerar man att glömma ändra detta när man skapar en kopia. Så det man då kan göra är att skapa parametrar som representerar höjd, bredd och längd eller färre av dessa parametrar om några är fasta. Det finns ett par alternativ här. Det man kan göra är att man skapar en sammansatt beskrivning med alla mått, eller att man tar de 3 måtten för sig. Jag tänkte beskriva hur man kan tänka om man skapar de 3 variablerna längd, bredd och höjd. Detta gör ju att man kan söka separat på dessa variabler.

Efter att variablerna finns i PDMkortet så måste man fånga måtten på modellen. För att göra detta så skapar jag en temp costum property i min modell som jag kan använda mig av för att sedan bara klippa in det i PDM variabeln och slipper skriva anropet och riskera att skriva fel. När jag har skapat variabeln så klickar jag bara på måttet i fråga så får jag formeln färdig. Här är det viktigt att ha direct 3d igång annars kan jag inte fånga måtten.

Nu när jag har fått fram denna variabeln så är det bara att klippa in den i min PDM flik för längd. Detta repeterar jag sen för de 2 andra och nu har jag en modell som jag kan börja söka efter måtten på. Vill jag göra detta på flera olika typer av modeller så kan jag sen skapa separata sökningar som i första bilden nedan eller bara lägga till description och en lista för att söka på det för modelltypen som i andra.

Vill jag nu återanvända denna modellen så är det bara att ta en copy tree på den och ändra ingående mått så har man en ny. För att få full nytta av detta och kunna hitta de detaljer som man återanvänder och kunna lagerhålla dessa vid behov så är det viktigt att ta en snabb sökning innan man ändrar måtten och skapar nya detaljer, så man inte får dubbletter.

Hör bara av er om ni behöver hjälp att sätta upp detta hos er!

Av: Mattias Johansson

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading