Tillbaka

Har hanterar ni erat kablage?

Kablage är ofta en disciplin som hamnar lite emellan elavdelningen och mekavdelningen och det är ibland svårt att få någon som tar helhetsansvaret för det. Ofta på plats bygger man saker och får då en bristfällig dokumentation. Detta gör det svårt att felsöka och få till reservdelar på ett bra sätt. Vad finns det då i SOLIDWORKS familjen som hjälper till med detta?

Det finns 2 alternativ som är bra för detta: i SOLIDWORKS Routing och SOLIDWORKS Electrical 3d, men vilket av dessa passar då er?

SOLIDWORKS routing

Har man inte så komplext kablage så funkar denna utmärkt. Då den skapar allt i 3d miljön direkt. Detta kan bli lite svårt att hålla reda på om man har komplexare kablage och om det finns flera kablage i projektet men funkar väldigt bra på lite mindre projekt.

 

SOLIDWORKS Electrical

Med SOLIDWORKS Electrical jobbar man lite annorlunda och utgår från ett 2d schema när man skapar Kablaget. Så detta är bra för företag som vill jobbar med 2d scheman och även vill  bygga kablaget schemanivå som i bilden nedan. Då tar man in det färdiga schemat i SOLIDWORKS electrical 3d som egentligen är SOLIDWORKS routing ovan, men med en koppling till SOLIDWORKS Electrical:s databas. Där tar den alla kopplingar så man inte behöver göra den biten igen, utan mer kan bara hantera hur kablaget ska gå.

Känner ni att dessa alternativ är lite overkill för det ni håller på med så finns det alltid möjlig att göra allt lite mer enkla saker med Draftsight. Detta blir en väldig enkel lösning och utan någon automatik, men gör man bara några få enkla kablage så är det definitivt bättre att ha lite enklare dokumentation än ingen dokumentation alls. 🙂

Hör bara av er om ni har några problem med er kablagedokumentation så hjälper vi er!

/Mattias

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading