Tillbaka

Large Design Review – Snabbare öppning av stora sammanställningar

Large Design Review (LDR)

Om en sammanställning har väldigt många filer så vet nog de flesta att den kan ta lång tid att öppna. Finns det något vi kan använda, förutom att skaffa en ny dator, när vi ska öppna dessa?Det finns flera sätt som vi kan öppna en sammanställning på. Resolved och Lightweight har nog de flesta provat på. Det finns dock ett läge till, som kanske inte fått riktigt samma spridning bland användarna, ett öppningsläge som kan hjälpa till med de största och tyngsta sammanställningarna.Läget heter Large Design Review, och det är det vi ska prata om idag.

Bakgrund

Funktionen kom i SOLIDWORKS 2012 och då kunde vi bara öppna och titta på filen. Tanken var från början för de som skulle granska filen kunden öppna filen snabbt. I SOLIDWORKS 2019 tillkom en bockruta “Edit Assembly” som gjorde att vi nu kan lägga till komponenter, Mate:a komponenter och lite annat.

Hur använder vi LDR?

Om vi öppnar en sammanställning via “FileOpen” i SOLIDWORKS så har vi möjlighet att välja att öppna filen i “Large Design Review” och kan då samtidigt bocka i “Edit assembly”.

Öppna fil ur mappstruktur
När vi öppnar i “Large Design Review” (LDR), oavsett om vi bockat i “Edit assembly”, så får vi upp ett fönster  som talar om vad  vi kan göra:

Large Design Review

Efter vi öppnat sammanställningen i LDR så ser vi att trädet ser lite annorlunda ut.

Öppnad assembly i Large Design Review

Som vi ser så är det ett “öga” på sammanställningsikonerna. Ser vi detta när vi öppnar en fil så ska vi veta att den är öppnad i LDR läget.

Öga i designträdet

Expanderar vi en undersammanställning så ser vi att även parter har “ögat”. Vi ser också att det inte finns några features i parterna. Vill vi kunna göra mer än det som är tillåtet i LDR läget så kan vi högerklicka på toppikonen och välja “Set All to Resolved/Lightweight”.

undersammanställningar i Large Design Review har också ögat visuellt

Om vi öppnar en undersammanställningen genom att högerklicka på den så kan vi ändra öppningsläget genom att vi klickar på den lilla nedåtpilen vid ikonen längst till vänster, då kan vi välja i vilket läge den ska öppnas i. Klickar på öppna ikonen så öppnas den i samma läge som sammanställningen.

Olika öppningslägen

 

Om vi öppnat en sammanställning i LDR utan att bocka i “Edit assembly”, så kan vi högerklicka på ikonen högst upp i trädet och välja “Edit assembly”. Då kan vi lägga till komponenter, mate:a och det andra som går att göra i LDR läget.

Edit assembly i Large Design Review

 

Sätt LDR som aktivt val i System Options

Självklart kan vi sätta så att vi alltid öppnar en sammanställning i LDR. Det är en systeminställning som hittas via Tools > Options > System Options > Assemblies, där kan vi bocka i “Use Large Design Review”. När antalet komponenter överstiger det som finns i boxen, öppnas filen i LDR läget.
Standardinställningen är 5000.

Systeminställning möjlig för Large Design Review

I “Recent Files”, som dyker upp om vi trycker på “r”, så kan vi där också välja vilket läge vi vill öppna filen i. Vi får trycka i nedre högra hörnet för att få fram valet. Klicka på “Mode:” för att välja läge.

Välj redan i Recent hur filen ska öppnas

 

Finns det då något liknande för ritningar? Det finns ett liknande läge om man väljer att öppna ritningen i “Detaling mode”.

Jämförelser

Nu kommer vi äntligen till lite öppningstider.
Modellen som finns i bilderna är från What’s  New 2022 och innehåller över 5000 komponenter.

Den öppnas på ca 50 sekunder efter att filerna uppdaterats till 2024 (som jag använde), när de var i 2022 formatet tog det ca 20 sekunder längre. Filen öppnades i “Lightweight”. I “Resolved” öppningsläget så tog filen drygt 2 minuter att öppna.
När filen öppnas i LDR läget så tar det ca 10 sekunder att öppna filen. Ganska stor skillnad i tid eler hur?

Påverkar datorn öppningstiderna? Svaret är, det kan det göra. När jag öppnade filen min gamla dator ( drygt 6 år gammal ) så tog det runt 4 minuter att öppna filen som “Resolved”. Datorn jag använt för detta är ca 2 år gammal, så en ny dator kan minska öppningstiden utöver de andra fördelarna som kommer med en nyare dator.

Det var allt för denna gång.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading