Tillbaka

Smart komponent

Smarta komponenter är ju en väldig trevlig funktion som besparar oss mycket dubbelarbete. Endel av er använder detta idag, men många tenderar att göra samma sak igen för det ”tar ju bara någon minut”. Så jag tänkte visa hur enkelt man kan skapa en smart komponent. Så kanske någon blir intresserad av att använde detta mera och förhoppningsvis spara den där minuten många gånger 😊. Så för att börja behöver vi en sammanställning där funktionerna och parter jag är intresserad av finns med. När vi har sammanställningen så behöver vi välja ut den styrande komponenten, så i fallet nedan väljer jag den ena plattan.

När jag kommit så lång så är det bara att skapa sin smarta komponent. Steg 1 blir nu att få igång kommandot. Det finns under tools och make smart component. Det går ju också alldeles utmärkt att söka efter det i kommandosökningen så slipper man komma ihåg var den ligger.

När kommandot nu är igång så får vi först välja vilka komponenter vi vill ha med. Här väljer vi då den andra plattan och alla skruvarna.

Nästa steg blir att välja vilka features som vi vill ha med och det blir då kapningen av balken vi vill ha här. Så nu har vi gjort alla stegen för denna smarta komponenten så då kan vi avsluta kommandot med den gröna bocken.

Det sista jag brukar göra är när det är en komponent som är fyrkantig och spegelsymmetrisk i de fyra kvadranterna så kan man ju vända den upp och ned, vilket kan innebära att visa features kan bli fel, beroende på hur dom är skapade. Så för att skapa en upp och ned sida och en höger och vänster så bara färglägger jag sidorna. Så får man det alltid i samma orientering som i huvudmodellen.

 

Nu är vi klara så då kan vi bara testa funktionen i denna komponent. Så vi mate:r in den som vi vill ha den. För att nu få igång smarta komponent delen så högerklickar jag på modellen och väljer insert smart feature.

 

Här får jag upp min modell och nyttan med de färglagda ytorna kommer fram då jag bara kan vända den så ytorna ser likadana ut som i basmodellen. Jag har här en HEA balk istället och där väljer jag kanten på överflänsen som referens.

 

Så här blev resultatet, det funkade även bra med HEA balk. Hade de 2 plattorna i wireframe-läge för att se resultatet bättre. Så jag hoppas att denna korta blogg kan insperiera någon att testa smart komponents.

 

/Mattias

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading