Tillbaka

SOLIDWORKS Visualize Boost – vad är det bra för

Ni som renderar mycket, och har SOLIDWORKS Professional eller Premium, har säkerligen upptäckt att programmet SOLIDWORKS Visualize Standard ingår i det aktiva serviceavtalet.
SOLIDWORKS Visualize renderar betydligt snabbare än PhotoView 360 då den också använder grafikkortet. Ni har säkerligen upptäckt att vi inte kan göra så mycket under tiden som SOLIDWORKS Visualize renderar.
Detta kan lösas genom att använda SOLIDWORKS Visualize Boost och köra renderingen på en separat renderingsdator som har bra hårdvara, framförallt ett väldigt kraftfullt grafikkort.

Vi ska i denna blogg gå igenom lite om hur vi sätter upp och använder SOLIDWORKS Visualize Boost.

För att använda SOLIDWORKS Visualize Boost så behöver vi ha SOLIDWORKS Visualize Professional vilken man köper separat. I varje SOLIDWORKS Visualize Professional ingår en Boost licens och den kan användas på en annan dator. Behöver man fler SOLIDWORKS Visualize Boost licenser kan dessa köpas separat.

För installera SOLIDWORKS Visualize Boost på en dator som ska köra renderingarna så kan vi använda serienumret för vår SOLIDWORKS Visualize Professional vid installation av Boost på renderingsdatorn, eller så använder vi det serienummer som vi får om vi köpt Boost separat.

Installation

Renderingsdatorn behöver inte ha SOLIDWORKS eller Visualize installerat. För att installera SOLIDWORKS Visualize Boost, ladda ner Installation Managern till datorn och starta installationsprogrammet. På sidan där man skriver in serienumret, bocka ur SOLIDWORKS och klicka på Visualization för att där bocka i  SOLDIWORKS Visuallize Boost och skriva in serienumret.

Klicka sedan på Next tills vi kan starta installationen.

När installationen är klar ska det finnas en ikon på skrivbordet på datorn och när vi dubbelklickar på den så startas ett Visualize Boost fönster. Det första vi troligen blir tvungna att göra att att skriva in vår epostadress för att aktivera licensen:

Blir det ett meddelande om som säger att den inte kunde hämta en licens, starta SolidNetWork License Manager Client. Klicka sedan på fliken License Order, markera SOLIDWORKS Visualize Professional och flytta sedan den ovanför Visualize Standard. Klicka sedan på OK och efter det ska det gå bra att aktivera licensen. Detta gäller bara om det är en flytande Visualize licens. Fasta licenser ska inte få detta problem.

Steg nummer två är att klicka på Setup fliken för att ställa in vår boost service:

Här kan vi ge vårt klutser ett passande namn, t.ex. Speedy. Vid Networking Mode väljer vi No Networking då det i detta fall bara kommer att finnas en renderingsdator. Notera också vilken port den använder. Denna porten måste vara öppen i branväggen på datorn för inkommande anslutningar.

Efter detta ska vi i SOLIDWORKS Visualize Professional kunna välja renderingsdatorn att köra våra renderingar på.

På fliken Status ska vi kunna se vilka renderingsjobb som körs, eller väntar på att köras, dessa finns i rutan Sessions.

Felsökning

Skulle det bli problem att starta renderingar på, eller få kontakt med, renderingsdatorn kan man initialt prova att stänga av brandväggarna på både renderingsdatorn och datorn som startar jobbet. Skulle det då fungera så är det något med inställningarna som behöver justeras.

Starta en rendering

För att kunna rendera på vår renderingsdator så måste vi i vår SOLIDWORKS Visualize Professional öppna en fil. Därefter klicka vi på Tools > Options > Boost:
Klicka på Scan och efter en stund så ska vår renderingsdator dyka upp i listan, klicka sedan på OK. Nu allt förberett.

När vi sedan ska starta en rendering, så väljer i steget Quality, Power Boost, den längst till höger i bilden. Bilden är från 2023 och där har vi en Wizard som startas, men ikonens utseende är densamma i tidigare versioner:

När allt är inställt som vi vill ha det klickar vi antingen på Render, då startas renderingen direkt, eller så klickar vi på Queue, då skickas jobbet till renderingsdatorn först och sedan kör den igång renderingen. Efter ett tag så får vi tillbaka en renderad bild.

Det var allt för denna gång.

 

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading