Tillbaka

Spara Toolbox komponenter som part

Att spara toolbox komponenter går att göra på flera sätt. Denna blogg handlar om att göra en selection utav ditt toolbox bibliotek till parter.

Vi kommer göra detta ifrån Toolboxen konfigurator som vi kan starta ifrån solidworks. Där ifrån kan vi ändra vad som ska vara tillgängligt i toolboxen och lite andra grejer. Se bilden nedan.

I dom här länkerna kan ni läsa mer om dom olika inställningarna man kan göra i Toolboxen.
https://help.solidworks.com/2020/English/SolidWorks/toolbox/HIDD_TOOLBOX_HOME_PAGE.htm?verRedirect=1
https://help.solidworks.com/2020/English/SolidWorks/toolbox/c_toobox_browser.htm?id=75a5ffc3284549a9b9e3bf10a27f9120#Pg0

När verktyget har startat så kommer ni till startsidan i verktyget som man komma tillbaka till genom att trycka på huset. Se bild nedan.
Vi kommer göra 2 stora åtgärder i toolboxen.
1. Vi kommer välja om vi vill att våra komponenters storlekar kommer ska sparas som konfigurationer eller enskilda parter samt då peka ut en mapp också vart dessa parter ska hamna. I detta fall kommer vi välja att det ska bli parter.
2. Vi kommer skära ner lite på alla olika möjliga kombinationer utav olika storlekar på komponenterna så att vi inte skapar miljoner utav parter.

För att ändra att våra valda komponenter ska bli parter med olika storlekar, så går vi under alternativ “3. Define user settings”. Där i hittar vi alternativet ” create parts” och klickar i. Samt så pekar vi ut en mapp där vi vill att våra delar ska hamna. OBS peka inte ut era befintliga toolbox mapp så ni råka skriva över något utav misstag. Välj en ny lämplig plats. Se bild nedan.

Nu ska vi ta oss till våra komponenter och justera dom lite. Detta gör du genom att gå tillbaka till start sidan och välja “2. Customize your hardware”. Då kommer du till en sida där du kan välja vilka olika standarder som ska finnas tillgängliga samt går det att gå ner i dom mapparna för att konfigurera komponenterna. Jag har bockat ur några jag inte använder. Se bild nedan.
Jag kommer i detta exempel gå ner i ISO mappen ner till en skruv. För att visa hur jag sparar ut dom storlekerna jag vill ha som parter.

Efter att klickat mig ner till den skruv jag vill få ut alla storlekar utav så väljer jag att jag bara vill att toolboxen ska ha “cosmetic” gänga, dvs “thread display”. Då kommer bara skruvar med en bild utav gänga att skapas. Vilket är de dom flesta vill. Ni kan ändra vilka storlekar som ska finns också genom att konfigurera dom inställningarna som går att välja mellan i den gula boxen. Se bild nedan.
Sen för att låta Toolboxen skapa dessa parter klickar ni på den lite gömda knappen till höger i bilden och väljer create parts. Då skapas alla dom skruvarna som finns i den listan.

Nu har vi alla skruvar som parter. Dock om vi lägger dom i en sammanställning så har dom fortfarande sin toolbox icon.

Det finns nämnligen ett verktyg där vi kan peka ut hela mappen med våra toolbox parter i och slå av denna “property” som säger att detta är en Toolbox komponent.
Verktyget hittar ni under denna sökväg: C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\Toolbox\data utilities. OBS sökvägen kan variera beroende på var solidworks är installerat och hur många versioner utav solidworks är eller har varit installerat.
Verktyget heter sldsetdocprop.exe.
Och det ser ut så här. Följ stegen enligt bilden. 1 ska vara NO. 2 lägger du till vilken mapp där alla parter finns. 3 så kör du jobbet.

Efter verktyget har gjort sitt så ser det ut så här i en sammanställning istället.

Jag ska nämna en till sak. Dessa toolbox parter är fortfarande massa intelligence i sig att den är en toolbox komponent. Vi har egentligen bara sparat ut kopior som ser ut som parter. Jag skulle också råda att bocka ur denna inställning i solidworks om ni väljer att jobba med toolbox komponenter på detta sätt. Se bild nedan.

Jag tackar för mig och om ni har service avtal och har någon fundering så kan ni höra av er till våran support här på hemsidan.
https://solide.se/solidworks-support/

Mvh
Olle

Författare: Simon Haque, CTO
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading