Tillbaka

What´s old

Nu när det snart är dags för 2020 så tänkte jag snabbt snegla tillbaks på vad som är ”gammalt”. Det kommer ju en massa nyheter varje år och vissa av dessa använder man direkt, medans vissa andra faller i glömska. Så jag tänkte ta tillfället i akt och visa 5 nyheter från 2017-2019. Dessa nyheter tyckte var väldigt bra och är värda att nämna igen ifall någon har missat dom. Denna listan hade kunnat göras väldigt lång, men har tagit några personliga favoriter som skapade en wow upplevelse för mig när dom kom.

 

Advanced hole

Denna nyheten måste fått alla verktygstillverkare att jubla, då 5-10 features snabbt kunde bli en istället. Här skapades en helt ny feature med namnet advanced hole som man hittar under utvidga pilen på hole wizard. När man startat den så får man välja framsida och eventuell baksida på hålet. Därefter kan man bara stappla olika borrstorlekar, fasningar och gängningar på varandra. Ett väldigt enkelt sätt att skapa alla olika sektioner på hålet. För att underlätta mer så har vi även en möjlighet att spara favoriter och ta fram dessa igen.

 

Tab and slot

Detta är en annan väldigt trevlig nyhet, där man kan skapa både tabben och slotten med samma kommando och få med fasning, spel och allt som kan behövas för att få till det. Funktionen funkar både på multibodyparter och sammanställningar. Lite samma sak med denna som den förra är att för att få tabben med slot och lite faser så blir det lätt ett gäng features, men nu kommer man undan med en.

Mesh body

Detta är ett nytt format för att kunna hantera framförallt stl filer som har blivit standardformat för 3d printing. STL är ett väldigt bra format för att kunna få ut en modell till en 3d printer: Det är inte alls ett lika lämpligt format som en modell i cadprogram för att få till klassiska ytor och solider av det. Det är här som meshkroppen kommer in i bilden. För den kommer att bygga kroppen från meshen och sen kommer den att hantera booleanska operationer med andra mesh bodys. Det finns dessutom fulla möjligheter att göra vanliga solider och sen forvandla dessa till mesh kroppar och då kan man göra en operation som den vi ser nedan där hålbilden skapas från en stl kropp och en extruderad skiss omgjord till mesh kropp.

 

Multi body part interference

Precis som det låter kunna använda interference detection på en multibodysammanställning. Enkelt och väldigt användbart om man som jag använder multibodyparter minst lika ofta som sammanställningar.

 

Mate controller

För mig som gammal automationstekniker som jobbade med industrirobotar. Så var den nyheten som jag fastnade mest för när den kom. Kommandot mate controller gör att man kan ställa in positioner på ett valfritt antal mate och sen spara dessa som konfigurationer. Det går även att skapa en animering mellan dessa konfigurationer för att se rörelsemönstret för till exempel en robot.

 

Dessa är några av mina favoritnyheter i versionerna 2017-2019 i SOLIDWORKS. Det finns även många trevliga nya produkter som Solidworks CAM och visualize och nyheter i alla andra produkter i SOLIDWORKS familjen, men det sparar jag till en annan blogg 😊

 

Av: Mattias Johansson

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading