Från 16h konstruktionstid till 4h

Du har säkerligen använt dem. Väntat på en vän, låst din cykel eller legat i solen och ätit en glass. Vestres produkter finns numera på många platser runt om i världen. Bekväma, minimalistiska och funktionella utomhusmöbler i skandinavisk design.

I norra Värmland ligger Vestres ena halva av produktion med ett 50-tal medarbetare. Här i Torsby utförs metallbearbetning till Vestres många produkter, så som underreden till stolar och cykelhållare i metall.

– Den produkten vi säljer mest av är ”Urban cykelpollare”, ungefär 4000 per år, säger Mattias Magnusson, konstruktör på Vestre sedan sju år tillbaka.

Vestre har sitt ursprung i norska Vestlandet där allt startade med en sågklämma, utvecklades till fiskkakemaskin och landade till slut i sitt nuvarande koncept, möbler. Till en början köpte man metalldelarna från fabriken i Torsby som då var en mekanisk verkstad, men köpte upp företaget till att bli en del av Vestre år 2013.

– Det här året har vår export ökat otroligt mycket, så mycket att vi nästan växt ur lokalerna, säger Mattias.

Resterande tillverkning av möblerna, som träbearbetning och montering av slutprodukten görs i förmodligen världens mest miljövänliga fabrik, The Plus i Magnor, strax innanför den norska gränsen.

 

Leder vägen mot en hållbar möbeltillverkning

Hela Vestre andas hållbarhet och miljötänk, de säger sig själva ha en önskan om att leda vägen mot en hållbar möbeltillverkning. Bänkar gjorda av plaster från havet som man abonnerar är ett exempel. Planer på att tillverka möblerna i fossilfritt stål från SSAB är ett annat.

– Vi har även planteringskärl där man kan lägga grenar och annat så det kan förmultna. Vi pratar mycket om biologisk mångfald och tillverkar fågelholkar och insektsbon för stadsmiljöer, säger Mattias. Vi gör mycket som inte är direkt kopplat till produkten som gör att vi står för det vi lovar, ingen green-washing.

Planteringslådor valsas i fabrikens valsmaskin och svetsas sedan för hand.

– Vi går först och leder vägen, säger Mattias.

Vestre Vision Zero är ett annat exempel på hur Vestre leder vägen mot en mer hållbar möbeltillverkning.

– Vi tar hem gamla möbler, restaurerar och sätter på nytt trä. Den blir ”As Good As New”. Livslängd är något vi konkurrerar med, våra möbler håller en livstid, säger Mattias.

Skandinavisk design är Vestres signatur

Liksom hållbarhetstänk är designsamarbeten en stor del av Vestres produktutveckling. I samarbete med ett 40-tal designers strävar Vestre efter att behålla och utveckla den skandinaviska designtraditionen. Det innebär en avskalad stil, naturliga material, rena linjer och klara färger. Samtidigt bjuder möblerna in till gemenskap och är tillgängliga för alla.

– Vi har möbler som inte bara är en parkbänk utan det är ett typ av system eller har en multifunktion också. Det är viktigt för oss att skapa sociala mötesplatser, och vi vill att god design ska vara tillgänglig för alla som använder det offentliga rummet, säger Mattias.

I Oslo finns Vestres huvudkontor, här sitter design- och marknadsavdelningen tillsammans med ledningsgruppen. Designchefen arbetar med externa designers och Vestres interna produktutveckling.

– Vi fungerar som ett bollplank, bland annat har vi svanenmärkning på vissa produkter. Vi vill uppfylla de stränga miljökraven när vi utvecklar våra produkter och säkerställa det bästa resultatet för våra kunder och för naturen. Det blir mycket kompromissande men det brukar lösa sig bra, säger Mattias.

Fördelar med SOLIDWORKS motiverade ett byte

Vestre började använda SOLIDWORKS år 2018, ett byte var motiverat då man redan använde systemet i maskinerna på fabriken. Även Mattias ansåg att ett byte var på sin plats av personliga skäl och en för- och nackdelslista landade i flest fördelar med just SOLIDWORKS.

– Personligen tycker jag användarvänligheten är mycket bättre än i andra program, säger Mattias.

För att utveckla och fördjupa sina kunskaper i SOLIDWORKS har Mattias och hans kollegor gått utbildningar via SolidEngineer. Tillsammans har de fått djupare kunskaper inom weldment, ytmodellering, avancerad modellering, PDM-admin och plåt.

– Vi fick en väldigt bra bredd direkt, alla känner igen funktionerna och har sett det förut vilket har varit en stor hjälp för mig egen del, säger Mattias.

Att rita möbler kan tyckas vara en enkel match. Men i samarbete med nytänkande designers kan arbetet komma med utmaningar. För några år sedan började man tillverka murkantsbänkar, sitsar monterade på äldre murar som funnits på plats i många år. Måttanpassningen var svår och att rita var mödosamt att göra för hand varje gång.

– För att göra det ännu svårare så började vi tillverka dem med ryggstöd. Förutom en radievinkel att ta hänsyn till, hade vi plötsligt även ett bakåtlut, säger Mattias.

I SOLIDWORKS löste de problemet och efter tre dagars tänk och diskussion hittade de en lösning som kortade ner konstruktionstiden från 16 till 4 timmar.

– Det är som natt och dag när man får till det där, säger Mattias. En väldigt bra grej med SOLIDWORKS är att det går att anpassa snabbkommandon, något som inte är möjligt på samma sätt hos vissa konkurrenter.

Vestre har många storsäljare och växer i snabb takt. Man kan hitta produkterna i parker, skolgårdar och längs strandpromenader i hela världen. Även om man inte känner till Vestre till namnet så känner man ofta igen deras möbler.

– Ofta när vi har besökare här i Torsby så säger de ”Ja, den har jag sett”, avslutar Mattias.