Tillbaka

VälCAMade Add-in

Denna blogg tänkte jag ägna åt det eminenta add:en som finns i SOLIDWORKS som heter SOLIDWORKS CAM. Det jag dock tänker börja med innan jag pratar om SW CAM och hur man kan komma igång med den är att jag vill prata lite om add:in och hur man bör tänka här. Så vad är då ett add:in? Jo det är ju precis som det låter ett tilläggsprogram som löser något som inte finns som standard i SW. Exempel på detta är ju toolboxen, simulation eller just CAM-delen. Dessa sätter man ju igång eller kan ha igång hela tiden. Min rekommendation här är att man bara har de allra nödvändigaste igång hela tiden exempelvis toolbox eller CAM. Alla andra bör vara avstängda för autostart. Varför då detta? Jo alla tar lite prestanda/tid och kollar man specifikt på CAM delen så kommer den att kolla efter CAM-data på varje fil du öppnar, tar inte nån lång tid, men om man inte behöver använda den så är det ju helt onödig tid. Nedan ser du hur man stänger av den och andra add:in som uppstartsalternativ och aktiva add:in just nu.

Nu då när vi har CAM igång vad kan man då göra med den? I SW CAM standard har man tillgång till 2,5 axlar. Detta innebär att man indexerar z axeln och sedan rör x och y samtidigt. Detta innebär att man kan göra hål och fickor och den typen av features, men inte ytor. Lite grunder om hur man jobbar i SW CAM och vad som finns i CAM pro hittar du här. Vill man göra mer avancerade grejer så finns också CAMWorks som är som SW CAM fast tar vid där SW CAM slutar med 3–5 simultan maskinering och mer avancerad svarvning

Hur kommer man då igång med CAM? Det man behöver är en inställning för din maskin med verktygsmagasin. Det du också behöver är en Postprocessor. Vad gör då den? Den sköter helt enkelt kommunikation mellan SW CAM och maskin så det som CAM:en tar fram kan läsas av din specifika maskin. Nedan finns ett par länkar till vad som kommer med i installationen och en länk till CAMWORKS hemsida som då är som vi nämnde tidigare bolaget som skapat SW CAM.

https://camworks.com/post-processor-library/

C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS CAM 20XX\Posts (byt ut XX mot din aktuella version)

Kolla gärna här och se om er maskin finns med då är det lätt att bara ta ner den och börja testa lite med enkla modeller. Vill ni sedan ha hjälp av oss att komma igång lite mer så är det bara att ni hör av er så kan vi hjälpa till med anpassningar och utbildning.

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading