Tillbaka

Tre små nya finesser i Solidworks 2020 som jag tycker om.

Denna blogg handlar om tre små finesser som jag tänkte upplysa lite om som kan göra ens vardag lättare i solidworks.

  • Torsion Continuity
  • Silhouette Entities
  • Solidworks ToolTips animation

För solidworks 2020 nya finesser, finns det en stor handfull nya finesser att plocka utav. Jag har valt tre som jag tycker behöver lite extra spotlight.
Om man är nyfiken på nya finesser i solidworks så är det bara att googla upp “What’s new Solidworks 2020”.

Till att börja med tänkte jag nämna en ny relation som vi kan använda i solidworks 2020, som heter “Torsion Continuity”. Vilket i enkla ord hjälper oss som jobbar med ibland splines att få ett till verktyg för att få jämnare kurvor och övergångar. Bilderna nedan ser du en cirkelbåge och en spline som delar en punkt. Och i detta fall vill vi att det ska vara jämn övergång. Mer i detalj kan jag inte beskriva än denna mening – The result is a smooth continuity with equal curvature and equal rate of curvature at the shared end point between the spline and arc. http://help.solidworks.com/2020/english/solidworks/sldworks/t_applying_torsion_continuity_relations.htm

Medans bara en tangent eller “equal curvature” relationerna skulle inte helt få lika jämn övergång. Denna relation skulle kunna exempelvis hjälpa en att hantera de svår definerade designer-skrivbords-lamporna som koncept utvecklings avdelningen kanske väldigt gärna trycker ut ur sig. Nedan är en enkel bild utan “Torsion Continuity” relationen.

Den andra nya finessen som jag vill upplysa i denna blogg är “Silhouette Entities” som påminner väldigt mycket om “Convert entites” och det funkar nästan likadant. Med lilla ändringen och fördelen att vi väljer en kropp istället. Och där med kan få hela ytterkonturen utav den kroppen projicerat till en linje i sketch. Verktyget startar du när du är i en sketch. I bilden nedan ser du ett enkelt exempel gjort med kub.

Samt om man ändrar kuben till att vara en cylinder istället och sketchen ligger efter i historieträdet. Så ändrar sig den skapta konturen efter cylinderns form.

Den sista funktionen för 2020 som jag vill upplysa är en enkel påbörjad förbättring. Om man håller till exempel musen på boss-extrude kommandot i solidworks så får man se en liten kort bildspelning vad kommandot gör.
Denna funktion finns inte för alla funktioner och kommandon i solidworks men många utav de grundläggande. Man hoppas att flera kommer komma då detta underlättar otroligt i min åsikt för personer som är lite mer på den gröna sidan av solidworks-användandet eller helt enkelt inte kommer ihåg vad kommandot gör.
Om ni vill slå av animeringen går ni under “customize…” och på första fliken finns en bock för “Show Tooltips”.

Min tidigare blogg om 2019s små gömda nya funktioner finns här: https://solide.se/blogg/tre-sma-nya-finesser-i-solidworks-2019-som-jag-tycker-om/

// Olle

 

Författare: Simon Haque, CTO
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading