Tillbaka

3D-printad detalj sitter fast!

Vad gör man när man inte får loss sin 3D-printade detalj ifrån 3D-printerns platta? Och varför händer det?
Först kan vi diskutera lite om varför det händer och med det menar jag att jag inte vet 100% vad som gör att detaljen sitter som sten ibland på plattan på en FDM 3D-printer. Men jag kan ange de misstänkta bovarna i detta drama.

För det första så lägger man troligen på ett lager med lim för flera anledningar. T.ex för att skydda plattan, plasten ska fastna bättre på de första lagret mot plattan. Det är ett billigare alternativ för många FDM 3D-printers än att tejpa/täcka hela plattan. Limmet håller solklart fast detaljen. Så om man har en stora area, ifrån detaljen, som ligger ner mot plattan så sitter detaljen hårdare mot plattan, solklart.

Den andra stora boven i dramat är att det bildas ett sug ihop med allt som tillverkas under lite värme och sen så kyler sig plasten och luften lite. Så även om man bestämmer sig för att printa utan lim så kommer den 3D-printade detaljen ha “sugit sig fast”. Sen kan det solklart variera lite på hur man har justerat sin FDM printer i höjd till plattan och det skiljer sig nog också lite på olika plaster man använder.

Men kort sagt kommer man behöva ha en plan för hur man ska få loss sin 3D-printade detalj ifrån plattan som den skapades på. Ibland kan det räcka med att bara rycka loss den (förhoppningsvis har man tänkt lite där och att det är görbart utan att något går sönder). Eller så har man bockat i alternativet innan att detaljen ska ha en “bed” med plast under som kan få ta stryk eller så använder man verktyg för att pilla loss detaljen ifrån plattan. Här kommer vi till den roliga delen av bloggen.

Nedan ser ni läsare en bild på min nuvarande lösning till detta. Jag kallar den “chipparen”. Och den består av 3 delar. 2 utbytbara klossar, fram och back. Handtaget har fiberförstärkning med fiberglass, cirkulärt med “lock” och “botten”. Lägger in en till bild nedan. Och klossarna har förstärkning med kevlar bara cirkulärt.

Och som ni ser på bilen nedan så är den 3D-printade detaljen hel. Fast den råkade flyga iväg lite…

De är inte svårt att rita denna “chippare”. Men om någon vill ladda ner solidworks filen så finns en länk här

//Olle

Författare: Simon Haque, CTO
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading