Tillbaka

3D-printad detalj till LP-spelare

Jag hittade en LP-spelare på vinden!

Idag tänkte jag dela mitt lilla projekt där jag försökte fixa en AKAI AP-103C som hade stått i förrådet hos min morfar. Projektet uppkom ihop med att jag lyckades få tag på en nyproducerad lp-skiva som har spel-musik ifrån Northgarde.

Men musiken spelar för långsamt? Tallriken snurrar knappt och ibland stannar tallriken och remmen slirar.

Så vad är felet?

Jag spekulerade både med mina kollegor och med betrodda internet. Därefter testade jag lite olika saker.

  • Köpte ny rem enligt konstens alla regler (den fanns att beställa)
  • Roterade el-motorn, om kullagret skulle vara slitet mot den ena sidan
  • Smörjde centrum-axeln (glid-lagret) med vanlig symaskinsolja

Efter dessa steg så spelar LP-spelaren bättre men inte perfekt. Jag skulle beskriva det som att den snurrar  ~10% för långsamt. Man hör musiken bra, men ett plågsamt vrid sker i magen när man hör dom onaturliga ljuden ifrån stråk-instrumenten.

För att ni ska få en referens så har jag en kort video nedan. Där ni ser tallriken bortkopplad ifrån motorn.

Som ni ser snurrar den för långsamt även på egen hand, fast jag har vidtagit åtgärderna ovan. Det sitter ett glidlager mellan centrum-axeln och tallriken, och en lösning på detta problem hade varit att gräva mig ner i träsket och ta reda på vad det ska vara för smörjning. Men när man har tillgång till en pålitlig Markforged 3d-skrivare, så började mina tankebanor gå mot en annan lösning.

Jag hade som sagt har jag lite andra idéer som jag vill testa. Nedan ser ni några 3D-printade idéer och prototyper där jag testade om Nylon-white (ett 3D-print material) skulle kunna ersätta centrum axeln. Kort svar, nej de gick inte.

Men den prototypen som lyckades lösa problemet för mig var denna. Jag kallar den idé-5, se bild nedan. Man förstår nog ganska snabbt hur den funkar. Den är bara en ”puck” som hjälper till att trycka upp nyinköpta kullagret upp mot undersidan av tallriken. Sen är det tre skruvar och tre stycken gänginsatser som hjälper mig jämnt balansera upp tallriken samtidigt som jag kan justera höjden. Då jag inte riktigt kan måtta upp höjden exakt då man inte kommer in under tallriken när den väl sitter på.

Sen ser ni här under sidan på tallriken som ska vila mot kullagret

På bilden nedan ser ni montering utav idé-5. Den balanseras med de tre skruvarna som sagt. Det blev väldigt bra. Nästan inget glapp mot centrumaxeln. Så om jag bara låter bli skruva på skruvarna eller vända upp och ner på spelaren, så sitter konstruktionen på plats.

 

Sen här till sist har ni referensfilm på hur enkelt tallriken roterar nu när den är bortkopplad ifrån motorn. Tallriken är ganska tung men motorn är ändå ganska rejäl och stark i min uppfattning, för när man slår på allt snurrar den på bra.

Ja så nu spelar den igen och låter toppen. Det är extra härligt att vrida på dom robusta switcharna på förstärkaren som följde med.

Om något så visar detta lilla projekt styrkan med Markforged 3D-printers förmåga att snabbt och tillförlitligt skapa prototyper.

Tack för mig
// Olle

Författare: Simon Haque, CTO
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading