Tillbaka

5 favoritinställningar i SOLIDWORKS

Om du är självlärd i SOLIDWORKS eller gick kurs för länge sedan så har du säkert hittat ett arbetssätt som funkar bra för dig. Under årens lopp har programvaran utvecklats ordentligt men det är framför allt de små sakerna som stör användaren. Själv retade jag mig länge på att man inte kunde flytta mått under tiden man hade måttverktyget valt. Nåja, det ordnade sig nån gång strax efter 2003 eller så…

Här är en kort lista med inställningar som jag brukar se att användare BORDE ha ibockade men inte har det för att man helt enkelt inte känner till att inställningarna finns. Jag har kallat dessa mina 5 favoritinställningar:

 1. “Options – System Options – File Locations” är vital för att få det bekvämt i vardagen. Använd denna för att peka ut var mallar, block, tabeller, materialdatabas mm ligger så man slipper klicka sig fram till dessa varenda gång. Om man nyligen har flyttat en massa filer och inte har ett PDM-system som håller koll på var filerna finns kan det vara idé att peta in sökvägar till var filerna befinner sig under “Referenced Documents”. Det sparar mycket klickande…
  FileLocations
 2. För alla de som kör någon typ av PDM-system (spelar faktiskt mindre roll vilket, denna är aktuell för samtliga) så är inställningen: “Options – System Options – External References – Don’t prompt to save read-only documents (discard changes)” absolut livsnödvändig. Annars är det stor risk att man blir galen på alla “Save As…”-rutor som kommer upp om man råkar pilla på skrivskyddade filer.
  DontPromptToSaveReadOnly
 3. Nya skisser gör man hela tiden och nästan jämt vill man ha sitt skissplan “rakt framifrån”. Detta gör SOLIDWORKS åt dig om “Options – System Options – Sketch – Auto-rotate view normal to sketch plane on sketch creation” är ibockad. Om du råkar vrida bort dig så är det bara att markera ytan och göra ctrl + 8…
  AutoRotate
 4. För att göra riktigt snygga ritningar och PDF:er av dessa behöver linjetjockleken vara tydlig och elegant. I denna digitala tidsera finns det ingen anledning att hålla kvar vid de gamla inställningarna som var aktuella för handritat utan man kan istället anpassa linjerna till att ritningarna skrivs ut på moderna laserskrivare eller användas i datorn. Själv föredrar jag att ha de tunna linjerna riktigt tunna, 0,10 ungefär, normala får vara t ex 0,22. Då blir det snygg kontrast mellan tunna och normala linjer. Prova dig fram till vad du vill ha i “Options – Document Properties – Line Thickness”. Notera att detta är smart att ställa in i din mall så du slipper ändra i varje ritning.
  LineThickness
 5. En inställning som jag gillar är “Options – System Options – Performance – Update mass properties while saving document”. Bocka i den och vikten kommer att hållas uppdaterad. Om du hanterar superstora sammanställningar och ändrar på många filer åt gången kan denna inställning göra att det tar lite längre tid att spara. För alla oss andra funkar det bra att ha denna ibockad.
  UpdateMassProp

PS. Du vet väl att du kan exportera dina inställningar och dela med dig till kollegorna? Verktyget heter “Copy Settings Wizard”

Författare: Mie Sörqvist

Mie Sörqvist
Författare: Mie Sörqvist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading