Tillbaka

Återbruk

Har ni en gång gjort en skiss eller en hel feature ska ni se till att ge er möjlighet att använda den igen. Antingen i samma modell eller ännu bättre som en del i nästa geometri som ni ska bygga.

I sin enklaste form kan det röra sig om att kopiera en skiss inne i en part från ett plan till ett annat eller mer strategiskt en hel feature som är styrd av dimensioner och kanske till och med är förberedd med flera konfigurationer.

  1. Skisser
  • Enklast – markera en skiss – Ctrl-c, markera ett plan eller en yta, Ctrl-v. Den nya skissen kommer att vara frikopplad från orginalet. Detta fungerar både inom en part och mellan olika parter.
  • Med Ctrl-knappen nedtryckt kan ni dra-och-släppa skissen på ett annat plan.
  • Markera en skiss och ett plan eller yta. Båda måste alltså vara markerade. Välj i rullgardinsmenyn Insert, Derived sketch. Den nya skissen blir med denna metoden länkad till orginalet. Fungerar inom en part.
  • Spara skissen som en biblioteksfeaure, i form av ett skissblock och använd den i flera olika parter av flera olika användare.

 

Dra in skissen på ett plan i en ny part…

och använde den för operationer.

 

2. Operationer

  • Enklast – markera en feature – Ctrl-c, markera ett plan – Ctrl-v.
  • Med Ctrl knappen nedtryckt kan ni dra-och-släppa operationen. Också mellan parter.
  • Spara featuren som en biblioteksfeature och använd den om och om igen.

 

Bygg en feature som gör det som ni vill använda flera gånger eller spara en som redan är gjord. Här finns anledning att fundera en del kring hur man vill definiera relationer och dimensioner så att de så bra som möjligt levererar det ni önskar.

Välj de features ni vill spara och titta uppe till höger i Design Library och hitta Add to Library.

I en ny part kan ni sedan dra in biblioteksfeaturen och välja de referenser som användes när ni gjorde operationen första gången.

Om ni t.ex definierade en dimension mot omkretsen på flänsen kommer ni att få möjlighet att välja motsvarande kant när sedan operationen används på nytt i en ny part. I detta exemplet följer bulthålen ytterdiametern – 10 mm. Just som den var måttsatt i sin ursprungsdefinition.

 

Om ni tror att återbruk kan vara något för er verksamhet kontakta då Helene Holmgren (Helene.Holmgren@solide.se) hos oss för att diskutera hur vi kan hjälpa er.

Fredrik Stare
Författare: Fredrik Stare
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading