Tillbaka

Att hantera SolidWorks prestanda

Brukar din Solidworks gå långsamt? Brukar den laddas länge efter varje kommando? Varför är min Solidworks så seg?

Här kommer några bra tips och tricks på hur man får ens Solidworks att ha bättre prestanda och lägre väntetid. Det finns flera funktioner man kan använda för att kolla varför ens filer laddar så sakta eller att det går trögt att manövrera sammanställningen. Såklart har Solidworks massvis med systeminställningar att kolla igenom. Jag kommer gå igenom några inställningar som är enkelt att ändra på och förstå.

Performance Evaluation kan vara en bra funktion att använda om programmet laddar segt vid öppning av del, sammanställning och ritning. Performance Evaluation analyserar öppnings- och återskapandetiden och vilka element som påverkar prestandan.

I första fliken Open Performance kan man se vilka delar(parts) i en sammanställning som det är tyngst att öppna, alltså vilka som tar längst tid. Med den informationen så kan man gå in i delen som tar längst tid och göra en Performance Evaluation i delen för att se vilka features eller vad i filen som gör så att det tar så lång tid att ladda. Oftast kan det bero på att det är en annan version än sammanställningen, alltså att delen är version 2018 när sammanställningen är version 2019. Vid start av ritning kan man t.ex. rensa vy paletten det kan snabba på återskapandetiden.

Andra fliken Display Performance beskriver vilken del i sammanställningen det tar längst tid att få fram i grafiken. Detta kan bero på vilken kvalité filen är sparad i, som jag senare kommer gå igenom i blogginlägget. När vi går vidare i fönstret så ser vi mer information som kan förlänga tänketiden för Solidworks.

Display Style kan man kolla igenom. Draft Quality istället för High Quality kan förbättra prestandan på ritningar. Om man har en stor sammanställning så ska man kanske använda sig av Shaded istället för Shaded with Edges då det kräver mycket av datorn att generera kanter.

Det finns flera alternativ i Systeminställningar som man kan kolla. Systeminställningar påverkar alla dokument på användarens dator, medan dokumentegenskaper gäller specifikt för det aktiva dokumentet.

System Options> Drawings

System Options> Drawing> Display Style

System Options> Drawings> Performance

Här inne kan man bocka i och bocka ur för att testa prestandan på ritningar.

System Options> Document Properties> Image Quality

Ju sämre kvalité på modeller ju snabbare går det att ladda modeller. Det är kanske en självklarhet. Om kvalitén är mot röda delen så är modellen jättefin men det tar jättemycket av prestandan. Om du vill ha bättre prestanda så får du kanske offra kvalitén lite.

Fler inställningar man kan kolla igenom (bocka ur för att få bättre prestanda):

System Options> Display:

Highlight all edges of features selected in graphics view

Dynamic highlight from graphics view

Anti-alias edges/sketches

System Options> Performance:

Verification on rebuild

System Options> FeatureManager:

Dynamic highlight

Maskinvara

En viktig faktor till bra prestanda för Solidworks är att se till att programvaran installeras på en dator med lämplig maskinvara och rätt drivrutiner. Solidworks har en maskinvarurekommendation på sin webbplats: https://www.solidworks.com/sw/support/hardware.html.

  • Ju mer RAM datorn har, desto bättre.

Stora mängder RAM ger mer kapacitet att hantera stora och komplexa filer. RAM används när en fil läses in och arbetas innan den sparas till hårddisk.

  • Överväg att använda SSD
  • Se till att välja ett certifierat grafikkort och godkänd grafikdrivrutin

Rollback bar och Freeze bar

Freeze bar kan aktiveras i System Options och sen enable freeze bar. Frysningslisten kan dras ner och läggs efter features i freature-trädet. Frysta features återskapas inte och kan heller inte redigeras. Frysningslisten är användbar när du vill fördröja återskapande så det inte återskapas efter varje ändring.

Rollback bar finns alltid aktiv längst ner i feature-trädet. Den kan användas om man vill gå tillbaka i en detalj och ändra på tidigare features. Den fungerar som suppress-funktionen och kan vara väldigt bra om man har små komponenter men flera tusen. Då kan man göra komponenterna inaktiv innan man ändrar på något så modellen inte behöver ladda alla tusen komponenterna varje gång.

//Edvin

Författare: Per Nåtby, Marknadschef
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading