Tillbaka

Att runda ett hörn, Lucka 4

 

Face fillet. När man använder Face fillet väljer man lösa ytor eller sidor på en solid. Den kanten där ytorna möts kommer att rundas av. Verkar ju inte skilja så mycket från de andra. Men jo, här döljs många optioner som kan ta oss ur flera knepiga situationer. Ni som någon gång fått meddelandet från SOLIDWORKS att det inte går att åstadkomma den avrundning ni önskar vet att det första förslaget ni får är att använda face fillet. Face fillet tar lite längre tid men i situationen när Constant size fillet inte vill hjälpa till spelar den tiden inte så stor roll.

Face fillet kräver inte att ytorna möts. Face fillet kräver inte att modellen sitter ihop alls, ytorna kan vara två eller flera ytor från separata ytkroppar. Ytorna kan till och med korsa varandra. Om ni använder face fillet på modeller som inte är solider var då bara lite uppmärksamma på de små gråa pilar som dyker upp någonstans på ytorna. Man kan ändra riktning på pilarna och de finns där för att visa vilken sida som SOLIDWORKS tror är insidan. Insidan blir då den konkava sidan av avrundningen.

face1face2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Face fillet kan ge oss en avrundning som har samma bredd oberoende om vinkeln mellan ytorna ändras, chord width. Chord width används till exempel när två rör möts och vinkeln inte är 90 grader. Chord Width gör då att avrundningen blir lika hög/bred runt om.

face3

Till vänster 12mm konstant bredd. Tillhöger 12mm ”vanlig”.

Face fillet kan också styras med en HoldLine. Holdline är en kant. Kan vara en kant som redan finns eller en som gjorts med en Splitline. Avrundningen kommer att sträcka sig fram till en Holdline eller spänna från HoldLine till Holdline om ni väljer att definiera en Holdline på båda sidor. Holdline kan används tillsammansmed kontinuerlig kurvatur och blir då riktigt flexibel.

face4face5

Tvärsnittet på en Facefillet kan egentligen variera i det oändliga. Holdline optionen tillsammans med kontinuerlig kurvatur kan ge i stort ett vilket tvärsnitt som helst. Vill man kontrollera tvärsnittet lite mer kan man välja på att definiera det som cirkulärt, elliptisk eller en konisk kurva.

En möjlighet till finns. Man kan ange hur långt in på respektive yta avrundningen ska sträcka sig, Osymmetrisk fillet. Osymmetrisk tillsammans med kontinuerlig kurvatur ger riktigt mjuka former. Osymmetrisk fillet finns som option till Konstant och varierande fillet också.

face6face7

Bakom lucka 5 kommer lite tips och trix kring fillets.

 

 

 

 

Fredrik Stare
Författare: Fredrik Stare
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading