Tillbaka

CAD-dator – vad är viktigt att tänka på?

Ni har skaffat, eller redan har, SOLIDWORKS CAD program och behöver en ny CAD-dator, vad ska man då tänka på när man gör sitt val?

Förutom hårdvaran vi tar upp nedan så beror valet mycket på hur stora och komplexa modeller man jobbar med. Ju större och mer komplexa så behöver man en dator med mer minne och ett bättre grafikkort än om man bara gör enklare saker.
Det är en skillnad i prestanda mellan en bärbar och en stationär dator, den stationära datorn har ofta högre basfrekvens på processorn. En stationär dator är också enklare att uppgradera med ett bättre grafikkort. Den bärbara är ju lite lättare att ta med sig så klart.

Vi delar upp PCn i följande delar, Processor (CPU), RAM minne, Hårddisk och Grafikkort.

Processor
SOLIDWORKS använder inte speciellt många kärnor i CPUn, det är viktigare att ha så hög basfrekvens som möjligt i stället för många kärnor, bättre med en 8-kärnors CPU än en 12-kärnors CPU då den med 8-kärnor brukar ha högre bashastighet och även högre Boostfrekvens (Boostfrekvens är då CPUn kan tillfälligt ha högre frekvens än bashastigheten, kallas också Turboboost). Renderar man bilder eller kör simuleringar har man nytta av fler kärnor.

En mycket viktig sak, man kan INTE installera SOLIDWORKS på en ARM baserad dator, t.ex. på nyare MAC med deras M1 CPU. För er lite mer intresserade så är skillnaden mellan Intels/AMDs CPUer och ARM baserade CPUer detta: Intel/AMD är det man kallar CISC CPU, CISC står för Complex Instruction Set Computer. ARM, t.ex. Apples M1, är det man kallar RISC CPU, RISC står för Reduced Instruction Set Computer. Även om man kan installera Windows på en RISC baserad dator så kan man inte installera SOLIDWORKS.

Minne
RAM minne kan man aldrig få för mycket av, även om SOLIDWORKS har som minimum 16 GB nu, så är det oftast bra att välja dubbelt så mycket, 32 GB i detta fall. Kör man simuleringar och renderingar så kan man ha nytta av ännu mer minne.

Lagring
Hårddisken bör vara av typen NVMe, är en typ av SSD-disk, men har betydligt högre läs- skrivhastighet. Som jämförelse så har en SATA III SSD upp till 500-600 MB/s läs- och skrivhastighet, medans en NVMe har 1000-3000 MB/s för Gen 3 och upp till 5000MB/s för Gen 4. Storleken ska vara minst 512 GB eller större. Om det står att det är en M2 disk så är det bara formfaktorn, inte att det nödvändigtvis är en NVMe disk.

Grafik
Nu till en av de viktigaste delarna, grafikkortet.
Grafikkortet ska vara ett CAD-grafikkort, t.ex. Nvidia Quadro eller AMDs motsvarighet. Ett Geforce RTX 2080 t.ex. är ett spelkort och drivrutinen till ett sånt är optimerat för DirectX, medans drivrutinen för CAD-kort är optimerade för OpenGL. Använder man ett spelgrafikkort så finns det en risk att systemet blir instabilt.
Vi har mest erfarenhet med Nvidias Quadrokort och ju nyare kortet är så är det också snabbare. Ju mer grafikminne kortet har så blir priset högre så klart.

Andra resurser
SOLIDWORKS har på sin hemsida ett par sidor som är bra att kolla på.
Denna sida är bra att börja med: https://www.solidworks.com/support/system-requirements
Där hittar man vilka systemkrav de olika SOLIDWORKS releaserna har.
OBS! Windows 11 kan inte användas för SOLIDWORKS 2021 och tidigare. Bra att tänka på när köper en ny dator.

Nästa ställe man ska gå till är denna sida: https://www.solidworks.com/support/hardware-certification/
Där kan man kontrollera att den dator man funderat på är testad av SOLIDWORKS och att det finns en certifierad grafikkortsdrivrutin för den release av SOLIDWORKS som ska användas. Ett exempel ser ni i bilden.

Hittar ni inte er datorkombination i listan så kan man prova att bara välja grafikkort och kolla om det finns något förslag på drivrutin.

Det här var en ganska teknisk blogg. Om ni funderar på vad ni ska välja så kan ni kontakta vår support så ska dom kunna komma med rekommendationer.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading