Tillbaka

Det som inte syns: Suppressed kontra hidden

Jag lyckades klanta till mig i förra veckan när jag körde en flödesanalys. Oavsett hur många gånger jag körde så fick jag inte fram rätt resultat. Efter att ha lämnat över detta till en kollega så tog det inte lång tid innan han hittade en konstighet i flödesvolymen och det som orsakade detta var då en part som var dold.

Supressed komponenter i SOLIDWORKS

Då hamnar man ju i frågan hur SOLIDWORKS hanterar dolda komponenter kontra komponenter som är suppressed, och när man använder vad. Om vi då börjar man att förklara vad suppressed är så är det ju den högre graden av döljning där man i programmets värd tar bort allt som har med komponenten att göra. Massa, prestanda, visuella egenskaper osv. SOLIDWORKS tolkar det helt enkelt som att komponenten inte finns överhuvudtaget. Detta är ju ett väldigt lämpligt sätt att hantera det när man har olika varianter av något, då det finns vissa komponenter som bara finns med i den ena och inte i den andra. Om vi då istället kollar på hidden components så är det enda som inte finns kvar det visuella. Detta är ju en väldigt bra funktion för att kunna komma åt och se komponenter som finns bakom eller i något. Detta lämpar sig dock inte alls för varianthantering då massa med mera fortfarande räknas.

 

Dolda komponenter i SOLIDWORKS

Hur jobbar man då med dolda komponenter och att kunna markera något som inte är så lätt att få tag på. Hidden components är ju som vi nämnde tidigare väldigt lämpligt för just detta. För att kunna dölja en komponent så har vi min favoritknapp i SOLIDWORKS; Tab. Om man vill se något som ligger långt in i en modell så siktar man med musen och trycker på Tab, och sakerna framför döljs en efter en tills man kommer åt det man behöver. För att sen få tillbaka det man vill sen så trycker man på shift + Tab, och det som ligger framför det man vill se dyker de upp igen. Det är inte alltid helt lätt att få tillbaka det man har dolt, men då kan man bara högerklicka och välja show hidden components så får man se alla dolda komponenter, och kan sen välja de man vill se igen. Ibland kan man behöva komma åt något som är svårt att få tag på oavsett om man döljer saker framför den. Då fungerar select other väldigt bra, den kommer lista upp alla entiteter där du är oavsett om dom ligger främst eller inte. En dold funktion här är att man kan högerklicka på saker för att temporärt släcka dem, tills man hittat fram till det man söker.

Hoppas detta kan hjälpa er att välja rätt sätt att dölja komponenter och hitta saker som annars är svåra att markera.

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading