Tillbaka

GUIDE: 9 punkter att tänka på när du väljer CAD system!

Att välja CAD-system är inte helt enkelt. Vi vet, vi har träffat många som brottas med för- och nackdelar med olika system. Därför har vi skrivit ihop den här guiden med vad vi tycker är de 9 viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man gör sitt val. Missa inte checklistan du kan ladda ner längst ner på sidan!

1) Grundläggande konstruktionsbehov

När du utvärderar 3D CAD system, se till att kolla upp hur effektivt varje system är med hänsyn till just de produkter ert företag tillverkar/designar. Olika system är ofta bra på olika saker. T.ex. om ni tillverkar produkter i tunnplåt – se till att mjukvaran stöder avancerad hantering av detaljer i tunnplåt. Arbetar ni med innovativ design – se till att programmet hanterar friformsmodellering i kombination med kontinuerligt krökta ytor. De som bygger maskiner bör vara uppmärksamma på hur systemet hanterar stora sammanställningar och kombinerar egna och köpta detaljer i sammanställningen t.ex fästeelemet och el komponenter från ett bibliotek.
Eftersom förändringar och utveckling sent i processen är oundvikliga – var noga med att kontrollera att detta går att göra och att systemet stödjer det. Det du dessutom bör titta på är hur effektivt systemet är att arbeta i, dvs hur lång tid varje steg tar. Tid är pengar i de allra flesta fall.

2) Informationsdelning inom företagets nätverk

I dagens globala värld är det väldigt få förtag som har kontroll över hela produktionskedjan själva. De flesta är beroende av underleverantörer av detaljer, verktyg, subsystem, utrustning eller konstruktionsdesign. Oavsett om ditt företag är underleverantör eller beställare är det fördelaktigt att kunna dela 3D modeller med andra på ett smidigt sätt.
Så tipset är att välja ett CAD system som är populärt i industrin och i ditt närverk. På så vis slipper ni lägga onödig energi på filkonvertering, vilket både tar tid och kan orsaka att nya fel dyker upp i modellerna.
Sen går det ju inte att se till att alla i ditt nätStödjerverk har samma system, så se till att välja ett system där du har möjlighet att öppna filer från andra system. Se till att systemet stöder internationella standarder som STEP, IGES, VDA och IDF.
Begränsa inte din utvärdering genom att enbart se till filformat, se även till möjlighet att genom systemen dela data. Vissa tillåter molnlösningar där ni kan arbeta tillsammans i realtid. Något som är viktigt på stora konton med utspridda utvecklingsavdelningar likväl som i samarbetet mellan leverantörer och beställare.

3) Ritningsverktyg som möter dina behov idag – och i framtiden

Även om du konstruerar i 3D kommer det alltid att finnas leverantörer eller producenter som kommer behöva ritningar. En tydlig ritning kan visa information som inte är helt självklar i en 3D modell såsom kritiska dimensioner och toleranser, material och yt-specifikationer samt noteringar inför produktions såsom härdning eller värmebehandling.
Se till att det valda 3D CAD systemet kan generera 2D ritningar som uppfyller era standarder när det kommer till dimensioner, toleranser, noteringar och listor. Se även till att det går att exportera till populära format såsom PDF, DXF och DWG.

Men 3D CAD systemen utvecklas också och nu erbjuder de ledande tillverkarna s.k ”Model Based Definition” vilket innebär ritningsfria 3D modeller, där all data finns sparad i 3D modellen. Det förenklar produktdatahanteringen och möjliggör automatiserad tillverkning där inspektionssystem går in för att kontrollera dimensioner och toleranser direkt i 3D modellen. Man spar således ett steg i framtagningen av produkten på samma gång som risken för fel i den mänskliga hanteringen elimineras.

4) Stöd för tvärfunktionell kommunikation

Konstruktioner genererar inte pengar förrän den verkliga produkten är tillverkad. Leta därför efter ett CADsystem som har ett brett spektra av verktyg som inte enbart reducerar tid i designfasen utan även i testning, maskintillverkning, kostnadsberäkning och inspektion.
Då fysisk testning av prototyper är både kostsam och tidsödande bör du leta efter ett system där du kan simulera direkt i din CAD-miljö. Det spar både tid och pengar, speciellt om simuleringen kan göras tidigt i designprocessen då ändringar är mindre kostsamma att göra.
Att dessutom integrera elkonstruktion är en stor fördel, då kan man tidigt se att produkternas kablar är korrekt dragna om även här minimera risken för fel. Det finns även stöd för att kunna göra kostnadsberäkningar simultant med att konstruktionen växer fram. Det är ett arbetssätt att föredra för att slippa överraskningar att budget överskridits när arbetet gått långt.
Integrerad inspektionsmjukvara underlättar och spar tid för att inspektera produkter vid leverans.Beroende på hur företaget ser ut och vilka behov man har är det en stor fördel om CADsystemet har ett bra API för att kunna kopplas ihop med andra system företaget använder.

5) Stöd för hantering av produktdata

Företag som har fler än ett fåtal konstruktörer kan verkligen dra nytta av att ha ett PDM system integrerat med sin CAD-mjukvara. Det behövs en specifikt system för detta då förhållandet mellan filer i CAD system är så komplexa. Det som kan hända om man inte har ordning på sina filer är att konstruktörer kan skriva över varandras arbeten, de kan göra om parters om redan är gjorda och i värsta fall skicka fel revisioner till tillverkare. Tillsammans kan denna typ av fel kosta ofantliga mängder tid och tusentals kronor i felaktigt tillverkade delar.

PDM system gör så mycket mer än att lagra och organisera filer, det kan också hjälpa till att hitta parter att återanvända i en ny sammanställning, generera listor för materialåtgång och kostnad samt skicka information till MRP-system. De mer avancerade PDM systemen kan automatisera ändringskontroller för att säkerställa att inte utdaterad eller icke releasad information går vidare till tillverkare.

6) Innovation och framtid – säkerställ stabil R&D

Teknologier utvecklas ständigt och om din CAD-leverantör inte hänger med i den snabba utvecklingen riskera ni att sitta med ett system som inte stödjer moderna teknologier och gynnas då inte av den tekniska utvecklingen. Med ett sådant system kommer ni få lägga mycket pengar och tid på att överbrygga mellan andra system ni har i företaget. Se till att välja ett system som är välkänt och har en bevisad innovationsförmåga och stabilt R&D team.

7) Bra affärsrelationer

Tro det eller ej men den största källan till friktion mellan köpare av CAD-system och säljare är det som inte rör mjukvaran i sig. På samma sätt som att vissa flygbolag har en förmåga att irritera sina kunder med extra avgifter för incheckat bagage, kostnader för dryck och filtar ombord etc, har en del CAD-leverantörer gömt dolda kostnader i tjänster och mjukvara som de flesta kunder visar sig behöva.

 

8) Inlärning och utbildning

Att lära sig hantera ett 3D CAD system kräver både träning och expertis. Så tipset är att välja ett CAD system som har en kombination av kapacitet och samtidigt är enkelt att lära sig. Det gynnar företaget på lång sikt då nya konstruktörer som kommer in snabbt kommer in i arbetet och kan börja bidra till företagets verksamhet.
Att utveckla eget utbildningsmaterial är kostsamt. Se till att välja ett system som har inbyggda tutorials, en rik community med onlinekurser samt forum där man kan ställa frågor och få svar. Betänk även att välja ett system som lärs ut på högskolor och universitet, det underlättar vid rekrytering av kompetent personal.

9) Värdeskapande återförsäljare

Själva köpet av CAD-systemet är bara början på kontakten med återförsäljaren. Återförsäljaren kommer att vara ditt stöd och ge dig hjälp och assistans genom implementering och arbete med det nya systemet. Se till att välja en återförsäljare som har bra referenser, många kunder och hög teknisk kompetens. Be gärna att få kontakta befintliga kunder för att få deras åsikter.
Utbildning kommer vara viktigt, både i början – när systemet är nytt – men även efter en tid när ni börjar efterfråga mer avancerad utbildning. Se till att återförsäljaren erbjuder utbildning för alla typer av användare.
Vissa återförsäljare hjälper till med mer än enbart CAD-biten. Hör efter vad den återförsäljaren du utvärderar har att erbjuda utöver CAD-tjänster.

Ett upplägg passar inte alla

Det är inte alla av de ovanstående tipsen som går att applicera på alla organisationer, för vissa är en sak viktig, för andra en annan. Men för att göra rätt val krävs det en grundläggande förståelse för företagets kompletta behovsbild.
Det största misstaget ett företag kan göra är att forcera CAD-köpet utan att ha undersökt alla viktiga kriterier. Engagera flera system och undersök vad de har att erbjuda när det kommer till ovanstående kriterier. Att välja fel och upptäcka det efteråt kostar både tid och pengar.
Gör ett smart val och inte ett val baserat på känsla eller varumärke alternativt ett för snävt kriteria. Se på helheten av vad ditt företag behöver för att göra era produkter bättre och ta dem till marknaden snabbare!

Vi bjuder på en checklista för val av 3D CAD-system!

Fyll i din email så får du checklistan i din inkorg!


Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading