Tillbaka

Hur man kan använda Swept Cut

Oftast när man tar bort delar på en detalj så använder man sig av Extruded Cut och Hole Wizard. Det finns flera andra alternativ att använda om man vill göra lite svårare geometrier. Precis som det finns Revolved Boss, Swept Boss, etc. Så finns det Revolved Cut, Swept Cut och liknande. Jag ska enkelt och snabbt gå igenom hur man kan använda sig av Swept Cut.

Börja med att göra en solid som verktyget ska användas på. När soliden är gjord så skapade jag en skiss på ytan. Skissen ska föreställa banan som sedan profilen ska följa.

Det som behövs nu är en profil som verktyget ska använda. Skapa ett nytt plan någonstans där banan går och sedan gör du en skiss på hur profilen ska se ut.

Det som är kvar är inte mycket mer än själva verktyget, Swept Cut. Verktyget finns under Features-fliken längst upp till vänster i dina Commands. När vi klickar igång Swept Cut så kommer det fram inställningar för själva verktyget på vänster sida av skärmen. Längst upp finns det tre val att välja mellan, Sketch Profile, Circular Profile eller Solid Profile. Sketch Profile är inställningen vi kommer att använda då vi har skissat en profil. Om man inte har en profil så kan man använda sig av Circular Profile och om man har en solid eller en kropp man vill ta bort delar med så kan man använda sig av Solid Profile.

  • Första rutan som kommer under vilken sorts profil man ska ha, är själva profilen man ska välja in i rutan.
  • Den andra rutan är vilken bana som profilen ska gå med.

Det finns fler inställningar att välja, men det kommer vi inte gå igenom i detta blogginlägget. Vill ni veta mer om inställningarna eller behöver mer hjälp så kan ni ringa till våran support.

När både profil och bana är valt så är det inte svårare än att klicka på grön bock och förhoppningsvis har ni fått ett resultat.

Som en sista sak så gjorde jag en till Swept Cut men denna gången med Circular Profile. Med Circular Profile behöver man inte skissa en profil eftersom profilen är en cirkel. Den inställningen som kommer upp istället är diametern på cirkeln som du kan ändra på och sedan väljer man en bana som verktyget ska använda. Hoppas DU hittar någon användning av detta eller om det förenklade någonting för dig.

 

Författare: Edvin Luu

 

Författare: Per Nåtby, Marknadschef
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading