Tillbaka

Kapellbeslag till båt – DIY

Har under en längre tid funderat på ett kapell till båten. I samband med andra ombyggnationer öppnade sig möjligheten att hänga konstruktionen i akterstagen istället för bågar som brukar stå på däck eller sittbrunnssarg. I kapelltillbehörsaffärer fanns inga av de beslag jag behövde.

Lyckligtvis har jag tillgång till utrustning som kan göra allt vad man kan tänkas behöva, i stort sett. SOLIDWORKS ställde upp för att göra mina idéer begripliga för MARKFORGED, 3D skrivaren. Kapellsystemet ska alltså hänga i akterstagen, i tygband. I sidled finns också band så tyget blir riktigt spänt. Tyget är av lite tunnare, tältliknande kvalité, inte den där tjocka tunga kapellväven som kapellmakarna envisas  med att använda.

Det lättare tyget ställer lite andra krav på uppspänning, men vad gör det när man kan göra de beslag som behövs själv?  I sidled fästs banden med en liten kevlar-armerad krok, avpassad i vinklar och dimensioner för att med lite lagom fingerkraft klämmas fas runt en 6 mm wire, akterstaget. Två raka kapellrör sitter på insida av tyget och hålls samman runt röret med anpassad passform och bultar till ett beslag på utsidan. Beslaget på utsidan har vinklade fästen för band uppåt och åt sidan. I varje ända på rören sitter beslag med fästen för band dels nedåt och dels över till röret på andra sidan. Hela konstruktionen fästs med standard bandspännen som inte behövts specialtillverkas. Efter att banden en gång justerats kan alltihopa snäppas fast på någon minut och sedan förvaras i en rulle när det inte används. Det tunna tyget gör att rullen blir tunn och lätt.

Vill du printa dina egna kapellbeslag?

Fyll i din email så skickar vi filerna!


Fredrik Stare
Författare: Fredrik Stare
Dela