Kopplingschema ”for dummies 2”
Jag skrev en blogg för några år sedan nu om hur man skulle kunna använda Electrical för att kunna underlätta installation av sin utrustning för kunderna. Det vi kollade på då var att göra det genom att lyfta in allt i 3D Electrical och sedan använda den infon att bygga manualbilderna ifrån. Vi har ju dock ganska många kunder som inte tagit steget in i 3d världen än så jag tänkte att vi i denna blogg kollar på vad man kan använda om man inte kör SOLIDWORKS Electrical 3D.
Kollar man på vad SOLIDWORKS Electrical schematics gör, så är det ett alldeles utmärkt verktyg för att skapa elschema. Det man har som en outputmöjlighet i verktyget är att skapa PDF:er där man kan använda ”origin destination referenser” för att hoppa fram och tillbaka mellan sidor för att kunna felsöka och hitta var olika kretsar tar vägen när det är många sidor. Detta är ett fantastiskt verktyg när man är van att läsa elschema. Dock så kommer man ganska ofta till läge när man behöver ha något enklare för att på ett övergripande sätt förklara systemet layout och göra det så enkelt som möjligt för dom som inte kollar på elschema speciellt ofta.
Här har vi några olika alternativ beroende på vad man vill ha fram. För att få en snabb översikt så har man one line diagrammet eller som jag brukar kalla det projektledarschemat. Det beskriver inte på något sätt hela funktionen för det har man utan man lägger in huvudkomponenterna. Ofta det som är utanför skåpet för att beskriva den övergripande funktionen. Gärna kompletterat med en bild eller annat för att förtydliga ytterligare. Nedan har jag ett exempel på detta. Här har man ju också möjlighet att lägga detta på flera sidor med automatiska sidreferenser som i schemat, men tanken är att hålla det så enkelt som möjligt.
Det man inte har med i denna är ju inkopplingsinfon. Den går att lägga till som en tabell om man så önskar. Det som kanske är än bättre är att lägga till denna info som ett en utgående förbindningstabell där man då väljer ”one line symbolen” i denna. På detta vis får man en genomgående kommunikation av samma symboler. Detta är ju bara ett annat sätt att visa samma data som finns sen tidigare så denna kommer helt automatiska som med alla andra tabeller och listor som används.
Vill du läsa den tidigare bloggen så finns den här.