Tillbaka

Kopplingsschema “for dummies”

Kopplingsscheman som man kan få ut automatiskt från SOLIDWORKS Electrical är ju väldigt bra då de innehåller all information som behövs för att kunna koppla till exempel ett elskåp. Dock så finns det tillfällen då man behöver kommunicera med människor som inte är vana att läsa elscheman, och än mindre en kopplingslista. Ett sådant tillfälle kan vara när man skickar sin leverans till kunden. Där ska det göras vissa inkopplingar som är beroende av att man är på plats.

Så vad kan man då göra i ett sådant läge. En möjlighet är att skicka ut en tekniker, men behövs det till en lättare elinstallation? Så vad kan man då göra? Jo med kabeldragningen gjord i SOLIDWORKS Electrical så tar man över det i SOLIDWORKS Composer för att göra en visuell inkoppling där istället. Då belyser man just där det ska kopplas.

SOLIDWORKS Composer är gjort för manualhantering och väldigt bra för att göra enkla monteringsinstruktioner och lämpar sig därför alldeles utmärkt i ett sådant läge. Hur gör man då för att få till detta? Jo man tar in sin färdiga modell i Composer och lägger in dom kabel för kabel. Ett exempel på hur det kan se ut finns på bilderna nedan.  Vill man göra det ännu mer tydligt så går det att göra som film eller som interaktivt material där kunden själv klickar sig fram.

Sen så fortsätter man med resten av de kablar som ska kopplas in och får då det färdiga resultatet nedan:

Som jämförelse kommer här även en kopplingslista för samma modell. Denna är också väldigt bra, men vid rätt tillfälle 🙂

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading