Tillbaka

MBD

MBD har nu funnits I några år. När det kom så fick vi en Powerpoint som beskrev produkten och varför den kom just då. Detta var 2013 och visade att ”early adopters” hade börjat använda den och den breda massan nu intresserade sig för produkten. Undersökning gjordes i USA och där har amerikanska försvaret gått i framkant och börjat använda MBD i väldigt stor utsträckning tidigt och då fått med sig underleverantörer. En undersökning inom amerikanska försvaret visade att 1/3 av konstruktörens tid spenderades på ritningar men 60 % av dom skiljde sig från 3d modellen.

Hur ser då marknaden för MBD ut i Sverige? Jo, jobbar man mot bilindustrin så har man nog märkt av att önskemålen/kraven på 3D-PDF:er börjar komma och till viss del försvarsindustrin som har USA koppling. Det jag har märkt är ju hur tongångarna har gått på våra kundmöten och där jag skulle säga att våran brytpunkt är 2019. Tidigare har det varit några få som varit intresserade på what’s new av produkten, men detta året så var det mer ett allmänt intresse och den produkten som väckte mest nyfikenhet.

Så jag tänkte adressera några frågor som ofta dyker upp i samband med MBD och försöka ge ett svar på dessa nedan:

Kan man skriva ut 3D PDF:en?

Tro det eller ej men detta är nog den vanligaste frågan 😊. Svaret på den är; ja man kan ordna upp pdf:en på ett sådant sätt så det blir utskriftvänligt. Där man helt enkelt lägger ut fler vyfält så det blir som en vanlig ritning. Bilden nedan visar ett sådant exempel. Här kan man ju med fördel använda en flersidig PDF. Då kan man ha en sida som utnyttjar storleken på sidan som man har för att kolla på en datorskärm och en som har flera vyer för att skriva ut. Följdfråga på detta är om det inte blir mer jobb och svaret på den är ja, men bara en gång när man gör mallen. Sen så återanvänder PDF:en de skapade vyerna så en sida extra kommer inte ge något extra dagligt arbete.

Hur hanterar MBD ”krångliga mått?

MBD var till en början lite förenklat och hade svårt att skapa lite mer komplexa mått, det har blivit bättre och bättre och i kombination med att man kan automatmåttsätta, ta fram konstruktionsmått och manuellt måttsätta till bland annat virtuella plan och skärningscirklar så får man nästan alltid fram det man behöver. Nedan visas vi vinkelmått till en draftad yta och måtten på en virtuell skärningscirkel.

Vad är fördelarna med MBD?

Det är här det börjar bli kul att prata om MBD, för möjligheterna med att börja måttsätta 3d modellen istället för i en ritning är ju i sin linda och känns oändliga. En av fördelarna är vad man kan använda måttsättningen till i övrigt. Här finns bland annat möjligheten att cambereda utifrån måttsättningen med SW CAM och då kunna hantera till exempel en H7 tolerans mitt i toleransspannet. Det går ju också bygga toleranskedjor för att se att toleransbilden gör att jag får önskat utfall, eller om jag behöver snäva till toleranserna.

Kollar man mer tillbaks till själva ”ritningen” så finns det också många fördelar, möjligheten med att spara ut en 3D-pdf med en bifogad step 242 gör att man har ett komplett produktionsunderlag i en fil. Filhantering blir också enklare och man har nu en part och en pdf fil att uppdatera, istället för en part, ritning, pdf och step fil. Det finns även möjligheter att automatiskt jämföra olika versioner av modellen för att se vilka måttförändringar man gjort på denna. Denna funktion kan alla använda, men tillsammans med ett pdm system där man jämför olika versioner så kommer den verkligen till sin rätt.

Sen så har vi den kanske största fördelen och det är ju själva läsbarheten på ritningen, det kändes som ett väldigt lyft för många år sedan att kunna lägga en skuggad 3d vy på en ritning för att hjärnan ska slippa bygga om 2d vyerna till en 3d modell i huvudet. Den kunskap håller på att fullständigt försvinna med generation y som matats med 3d modeller hela livet i spelvärlden och annat och knappt sett en 2d ritning.

Så frågan är när det känns dags för er att byta ut 3d vyn i hörnet på ritning till en 3d modell som kunden eller leverantören själv kan vända och vrida på. Hör gärna av er om ni vill se mer av MBD!

 

/Mattias

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading