Tillbaka

Pepparkakskonstruktioner

Nu är det snart jul och hög tid att dra igång årets pepparkaksbygge. Tidigare byggen har varit olika husprojekt men jag kände i år att det hade varit kul med någon annan pepparkakskreation. Då en skidåkare kändes lite väl enkel och en klättervägg lite väl klurig så blev det en gammal favorit i ny tappning med en papparkakskajak.

Så det första steget  som behövde göras var att få ut skärfiler till detta. Efter att ha insett att den första modellen blev för komplex för materialet som det skulle byggas i – pepparkaksdeg har vissa begränsningar – blev min lösning till slut enligt nedan för att den skulle gå att tillverka.

Extrudera ut din grundprofil.

start

Gör en cut with surface för att få till önskat frontutseende, därefter fuskade jag lite grann och hade samma utseende bak som fram så jag speglade detta två gånger.

ytcut

 

Med en ytcut eller cut extrude till så hade vi den nästan färdiga modellen, där jag använde convert to sheet metal för att få ut skärfilerna.

ytcut-nr-2klar

 

Här finns solidwork-filen och skärfilerna ifall någon är intresserad av att göra en likadan:

pepparkakskajak

Med konstruktionen klar så var det bara att börja baka och bygga. Det nya favoritverktyget var en pizzaslicer som var väldigt bra till både att skära ut och renskära pepparkakan efter den varit i ugnen.

Allt klart för att börja bygga.

img_1331

Pepparkakslimmet blev vanligt smält socker. Nästa år är tanken att använda glykos, socker och vatten som pepparkakslim istället för bara smält socker. Då detta ska vara mer flexibelt och även mer genomskinligt. Sedan kan det vara ett tips att inte bränna vid sockret. Knäckebrödet som ligger bredvid fick agera stöd under bygget. Detta krävdes för mitten av kajaken då den är bananformad.

img_1332

Det färdiga resultatet ser ni nedan, nonstops fick agera vatten (svårt att hitta lämpligt blått godis – några förslag?) och gubben platsbyggdes av marsipan med trådar av smält socker som hår 🙂

img_1339

 

 

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading