Tillbaka

Pjäxskydd för skridskor/längdskidåkning

Skridskor och längdskidsäsongen är i full fart, många gånger sker transport till och från is och snö. Varför inte uppfinna en helt ny produkt?

Min kollega Arwind hade upptäckt ett bekymmer. När han tog sig till och från träningen blev den rostfria pinnen längst fram på pjäxorna utsatt för grus och sten som sakta förstör den. Det är viktigt att den är fri från skador för att NNN-bindingen ska fungera optimalt och föra över kraften från kroppen till underlaget utan förluster och glapp.

För att slippa ta med extra skor varje gång och tvingas byta om, undrar Arwind om det inte går att 3D-printa någon lösning på problemet helst innan nästa träningspass, säsongen är i full fart nu. Sagt och gjort sätter vi SolidEngineers alla tillgängliga resurser i bruk.

Först, över en kopp kaffe tas ett skoskydds-koncept fram med låsfunktion fram som Arwind gillade.

Efter en snabb modellering och 3D-utskrift med PLA-plast gjorde vi ett test av passningen och justerade sedan designen i SOLIDWORKS på eftermiddagen.

Det gick förvånansvärt enkelt att med ett skjutmått och några anteckningar konstruera en lösning på problemet i SOLIDWORKS. Den var också enkelt att printa den i en 3D-printer. Snart kanske det här skoskyddet kommer finnas på hyllan i en sportbutik nära dig?!

Efter ännu en design-iteration av skoskydden görs till slut en fin utskrift av ett par. Nu får den mycket nöjda Arwind pilottesta dem intensivt i vinter. Om utfallet är lyckat kanske det blir fler utskrifter i serieproduktion.

 

Det  var allt för denna gång. Hör gärna av er om ni vill veta mer om vinnande produktutveckling och rapid prototyping. Tack för mig.

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading