Tillbaka

Prestandatips – Virtuellt minne

WARNING! Your system is running critically low on memory!

Har ni suttit och jobbat i en större sammanställning och plötsligt så poppar detta meddelande upp i hörnet av skärmen? Kanske du till och med har fortsatt jobba på, det är ju bara lite småändringar kvar, och vips så kraschar SOLIDWORKS?

Detta beror på att datorn inte har tillräckligt med ledigt fysiskt minne (RAM-minne) för att kunna fortsätta ladda in data. Och detta löses ju självklart genom att köpa och installera mer RAM-minne förutsatt att det finns plats i datorn för det. Men finns det något annat man kan göra åt problemet?

I Windows så kan man ställa in något som kallas för Virtual memory, alltså virtuellt minne i motsats till fysiskt minne. Det är lite komplicerat hur detta fungerar, men i princip så använder man sig av hårddisken för att utöka RAM-minnet; istället för att datorn får slut på minne så används då en del av hårddisken för att överskrida minnesbegränsningen.

Så vad behöver vi veta och vad behöver vi göra för att kunna utnyttja detta virtuella minne? Det första som bör nämnas är att detta fungerar absolut bäst när man har en s.k. SSD-hårddisk. Läs- och skrivhastigheten på dessa hårddiskar är mycket högre än äldre hårddiskar.

Aktivera användandet av det virtuella minnet

Hur går vi till väga för att ställa in virtuella minnet då? Följ dessa steg om du använder Windows 10:

Tryck på Windows-knappen , sök på Inställningar och starta.

Inställningar Windows

Tryck sedan på System í det nya fönstret.

System inställningar windows

Tryck på Om(1) i vänstra menyn och tryck sedan på knappen Avancerade Systeminställningar(2) till höger. I det nya fönstret Systemegenskaper klicka på tabben Avancerat(3), klicka sedan knappen Inställningar(4). I det nya fönstret, byt till tabben Avancerat(5) och tryck till slut på knappen Ändra(6) längst ner på sidan.

Avancerade systeminställningar

I det nya fönstret som kommit upp kan man nu ställa in sitt virtuella minne genom att bocka i Egen storlek och sedan skriva in antalet MB som man vill allokera till virtuellt minne. Sedan är det bara att klicka på knappen ”Aktivera” för att aktivera sitt virtuella minne.

Hur mycket Virtuellt minne ska jag allokera?

I regel vill man allokera dubbla mängden virtuellt minne kontra RAM-minne i datorn. Så I fallet att man har 16GB RAM installerat sätter skriver man in 32000-34000MB.

Frigör virtuella minnet

Nu behöver ni bara starta om datorn och sen ska allt vara klart! Förhoppningsvis slipper ni nu varningarna som ni fick tidigare. Lycka till!

Författare: Niklas, Product Specialist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading